Tallinna keskraamatukogu soovitab: „Nendes teostes väljendub eesti keel kaunilt nii originaal- kui ka tõlkekirjanduses“

15. märts 2019 Tallinna keskraamatukogu - Kommenteeri artiklit

Pille Arnek „Elli kirjad“

Raamat on inspireeritud Vabadussõjast ja Eesti Vabariigi 100. aastapäevast. Kirjeldatakse kahe teismelise koolilapse muinasjutulist kirjavahetust üle mitme põlvkonna. Narva linna poiss aastast 1919 ja Valga lähedalt pisikülast pärit tüdruk tänapäevast jagavad mahajäetud postkasti kaudu muljeid vabariigi tekkega seotud sündmustest: üks Narvas Vabadussõja päevadest ja teine tänapäeva pisikesest neljaperekülast.

See on hariva ja kasvatusliku sisuga raamat kõigile, eriti noorimatele. Hea lugemine seega eelkõige põhikooliõpilastele, et aidata neil jõuda arusaamisele, kuidas meie vabariik alguse sai ja kuhu oleme praeguseks jõudnud. Annab igaühele ainest mõtiskleda, kellele, mis ajastusse ja millisesse maailma paika võimalusel kirjutaksid.

 

Tom Phillips „Inimesed: lühiajalugu kõige perse keeramisest“

Seda raamatut lugedes muuda proloog epiloogiks. Kui saad selle huvitava raamatu läbi loetud ja sul hulk küsitavaid arvamusi pähe tekib, siis naase algusesse ja loe läbi proloog – kas leiad ühisosa? Mõtlemine tasub end alati ära.

Seda raamatut võiks soovitada keskkooli lõpuklasside helgetele peadele.

 

 

 

Tiia Toomet „Mamma, papa ja nende lapsed: lapsepõlvest saja aasta taguses Tallinnas“

Raamat peaks olema hea lugemine neile, kes on huvitatud oma sugupuust, suurperede eluolust meie rahva minevikus ja n-ö tavainimeste igapäevastest muredest. Sündmuste kirjeldusest kumab juhtmotiivina läbi hariduse väärtustamine ja püüd parema elu poole. Lugedes tekib soov heita pilk ka oma sugulaste eelmiste põlvkondade eluolule, nende mõttemaailmale ja püüdlustele.

 

Mikk Sarv „Maa=ilm“

Selle raamatu mõte ja teostus on eriline. Autor käsitleb meie rahva ajalugu lühikokkuvõttes filosoofiliselt, püüdes näidata, miks ja kuidas oleme tänapäeva jõudnud eelkõige vaimsete olenditena. Käsitlust leiab rahva vaimne areng, inimese seos loodusega. Kirjas on mõtted maast ja ilmast, eesti keelest ja sõnade tähendusest.

Raamatu sisu paneb paljugi üle järele mõtlema – eelkõige sellest, milleks oma elu kasutada. Raamatut võib soovitada lugemiseks eelkõige noortele, kel elu alles ees, maailmavaade ja ellusuhtumine välja kujunemas.

 

Helen Käit „Põrgulik suvelaager“

Siin käsitletakse Eesti koolinoorte kasvatusprobleeme töökasvatuse printsiibi rakendamisel libaettevõtja juures. Teismelised kooliõpilased – kuus poissi ja kuus tüdrukut – nimetasid töö- ja puhkelaagrit maasikapõllul koonduslaagriks … Miks? Siin on mõttemaailm laiema pildi loomiseks. Lugeja saab ettekujutuse, millistesse tingimustesse võivad tänapäeva koolinoored suvel tööle minnes sattuda.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!