Uuenenud Eesti Loodus tuleb koolile lähemale

15. märts 2019 Toomas Kukk Eesti Looduse peatoimetaja - Kommenteeri artiklit

 

Kuukirjal Eesti Loodus ilmub tänavu juba 70. aastakäik. Küllap on ajakiri tuttav nii loodusainete õpetajatele kui ka õpilastele ja kõigile loodusesõpradele: juba aastaid on ajakirja saanud kõik Eesti koolid.

Selle aasta veebruarinumbrist alates on Eesti Looduses nii mõnigi uuendus, mis loodetavasti aitab väljaannet koolitundides ja ka klassivälises töös paremini kasutada.

Üks suuremaid uuendusi on keskendumine põhiteemale: kõigis ajakirjanumbrites on peateemale pühendatud kuni pool ajakirja mahust. Märtsinumbris käsitletakse võõrliike Eestis ja maailmas ning bioinvasiooniga seotud riske. Aprillis keskendume loodushoidlikule kodule ja koolile, edaspidi tutvustame Eesti saari, anname juhiseid, kuidas vaadelda loodust, teeme põhjaliku ülevaate aasta olenditest ja aasta mullast jne.

Kindlasti jääb silma varasemast suurem teabegraafika osatähtsus. Loodetavasti aitab näitlikustamine, senisest suurem hulk kaarte ja jooniseid loetut paremini mõista ja meelde jätta. Et käsitletavat nähtust faktidega ilmestada, hakkame enamasti avaldama ka põhiteemaga seotud kaarte maailma ja Eesti kohta. Jätkame parimate loodusfotode avaldamist nii kodu- kui ka välismaalt.

Uuenenud ajakirjas on lisandunud loodushoidlikku tegutsemist arendav rubriik „Tegutse teadlikult“, näiteks märtsinumbris tutvustame eksootiliste lemmikloomade pidamist ja nendega reisimist, võttes aluseks CITES-i konventsiooni. Uus on ka loodusmaja rubriik, kus vahendame meie loodusmajade ja loodusringide kogemusi teemade käsitlemise ja õpetamise kohta, neid saab järele proovida koolitunnis või õues õppides. Meie kodulehel ja Eesti Looduse Facebooki-lehel hakkame avaldama ajakirja teemadega haakuvaid lisamaterjale. Ootame õpetajatelt ja Eesti Looduse lugejatelt tagasisidet ja soovitusi ajakirja arendamise kohta.

Möödunud aastal digiteeriti kõik seni ilmunud Eesti Looduse numbrid alates 1933. aastast. Need on nüüd vabalt kättesaadavad DIGAR-i arhiivis. Uusi numbreid saab veebis vabalt vaadata kuue kuu möödumisel.

Eesti Loodust on alates 2001. aastast välja andnud MTÜ Loodusajakiri. Kirjastame ka ajakirju Eesti Mets, Horisont ning Gorizontõ Estonii, loodusteemalisi raamatuid, heliplaate jm; Kuku raadio eetris on igal neljapäeval saade „Loodusajakiri“. Vaata lähemalt meie kodulehelt www.loodusajakiri.ee. Eesti Looduse väljaandmist toetab keskkonnainvesteeringute keskus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!