Vikerraadio kutsub kirjutama e-etteütlust

6. märts 2019 - Kommenteeri artiklit

Emakeelepäeval, 14. märtsil kell 10.30 toimub Vikerraadios 12. korda e-etteütluse võistlus. Kutsume kõiki ka tänavu aktiivselt osalema!
Paljud haridusasutused, ettevõtted ja institutsioonid on e-etteütluse võtnud oma emakeelepäeva tähistamise programmi.
2008. aastal 277 osalejaga alustanud etteütlus on praeguseks kasvanud oodatud ettevõtmiseks, kus tuhanded inimesed oma keeleoskuse proovile panevad. 2018. aastal sündis e-etteütluse osalejate rekord ‒ Vikerraadioni jõudis poole tunni jooksul 6377 etteütlust.
Algselt ühekordse projektina mõeldud ettevõtmisest on saanud traditsioon ja üks emakeelepäeva olulisemaid sündmusi. Osaleda saab viies kategoorias: õpilased, täiskasvanud, filoloogid ja emakeeleõpetajad, muu emakeelega inimesed ning välismaal elavad-õppivad eestlased. Eriauhind on mõeldud parimale nutiseadmega kirjutajale, tänavu ka noorimale ja vanimale osalejale.
11 aasta jooksul on Vikerraadioni jõudnud ligi 37 000 etteütlust, kuid osalejate arv on mitu korda suurem, sest teadaolevalt teevad paljud etteütlust iseenda jaoks, võistlusel osalemata. 2018. aastal tõsteti Vikerraadio e-etteütlus esile ka aasta keeleteo valimisel.
14. märtsil kell 10.30 loetakse e-etteütluse tekst Vikerraadios ette ning kuuldu tuleb kirjutada Vikerraadio kodulehel etteütluse aknasse (leht aktiveerub pool tundi enne aktsiooni). Etteütlust loetakse ette kuni kella 11-ni, seejärel võistlus lõpeb. Tulemused selguvad kell 12.15 algavas „Uudis+“ saates.
2019. aastal koostavad e-etteütluses teksti Eesti Keele Instituudi peakeelekorraldaja Peeter Päll, Türi ühisgümnaasiumi ja Rocca al Mare kooli Vodja individuaalõppekeskuse eesti keele õpetaja Triin Toome-Hosman, Postimehe keeletoimetaja-korrektor Maris Jõks, TLÜ emakeeledidaktika lektor Merilin Aruvee, Eesti Keele Instituudi vanemkeelekorraldaja Maire Raadik ning haridus- ja teadusministeeriumi keeleosakonna juhataja Piret Kärtner.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!