Haridusuudiseid välismaalt

26. apr. 2019 - Kommenteeri artiklit

Õpetajatel olid töised lihavõtted

Veebilehekülg tes.com tegi internetis küsitluse, millega sooviti teada, kui suur osa Ühendkuningriigi õpetajatest töötas kevadisel koolivaheajal, mis hõlmas ka lihavõtete aega. Koguni 59% 331 vastajast töötas munadepühade ajal üks kuni neli päeva kodus. Enamik õpetajatest töötas sel aastal pühade ajal rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Põhjustena toodi, et töökoormus on nii suur, et vastasel korral ei oleks nad uueks õppeveerandiks valmis, 52% õpetajatest hindas kodus õpilaste töid ja planeeris tundide sisu.

Facebooki abil lugema

Inglismaal Essexis kasutas kool Facebook Live’i rakendust, et õpilasi lugema meelitada. Kaks õpetajat luges õpilastele otse muinasjutte ette. Lastel soovitati õhtul enne kella seitset pesus ära käia ja unejuttudeks valmis olla. Avaülekannet jälgis otse 72% kooli lastest. Pärast esimest ettelugemist tuli tagasiside, et lastele see meeldis. Kommentaarides mainiti, et pärast ülekande lõppu lugesid lapsevanemad mõnes kodus lisaks jutukesi ette. Kooli sõnul on laste lugemus koolis kasvama hakanud, vahendab BBC.

Kool neile, kes ei taha kooli minna

Inglismaal tegutseb Northleigh’ kool, mis on mõeldud õpilastele, kes ei taha kooli minna, tavaliselt on põhjuseks koolikiusamine, vahendab BBC. Kooli asutas Viv Morgan pärast seda, kui luges, et 15-aastane sooritas kiusamise tõttu enesetapu. Kooli astudes tervitab inimesi koer Benji, tunda on värskete küpsetiste lõhna. Õpetajaid tohib kutsuda eesnime järgi, õpetatakse kas individuaalselt või väikestes gruppides. Õpilasi julgustatakse oma probleemidest rääkima, nende peale ei karjuta, aga tundidesse hilinemist taunitakse.

Indias tegutseb päris ökokool

Secmoli kooli Indias võib nimetada üheks keskkonnasäästlikumaks ökokooliks, vahendab BBC. Mäestikus asuvasse looduslikult eraldatud kooli pääseb talvel vaid õhu kaudu. Puuduvad Wifi ja telefonilevi. Päikesevalguse parimaks ärakasutamiseks on koolis enda ajavöönd. Matemaatikatunnis arvutatakse, kui tõhusalt saaks vee soojaks päikeseenergiaga, ning järgneb vee soojendamine just sel viisil. Aprikoosimoosi valmistamisest alles jäänud kivid saadetakse kloostrisse õli tegemiseks. Isegi gaasi toodetakse looduslikult.

Õpilane paastub rahu nimel

Liibüas hakkas 15-aastane õpilane rahu nimel paastuma, vahendab BBC. Sajeda Shareif hakkas kord nädalas neljapäeviti paastuma ja loodab oma tegudega saavutada võimulolijate tähelepanu, kellele jõuaks ta sõnum kohale. Sajeda soovib riigis rahu, mis kadus 2011. aastal Muammar Gaddafiga. Samuti loodab ta, et veel rohkem inimesi hakkaks koos temaga rahu soovides paastuma. Ta tahab, et poliitikud kasvaksid suureks ja hakkaksid käituma, nagu paastuvad teismelised ning sooviksid ja saavutaksid rahu riigis.

Perest eemale Lumemaa kooli

Nepali kaugetes Himaalaja külades võib juhtuda, et lapse parema tuleviku nimel saadetakse ta aastateks perekonnast eemale kooliharidust omandama. Dokumentaalfilm „Lumemaa lapsed“ räägib teismelistest, kes lähevad tagasi koju, et kohtuda vanematega, keda nad samal põhjusel ei ole näinud 12 aastat, vahendab BBC. Näiteks Jeewan lahkust perest nelja-aastasena Lumemaa kooli, mis asub Katmandus ja harib riigi äralõigatud mäestikuküladest pärit lapsi. Tihti ei suhtle lapsed perekonnaga pikki aastaid.

Laste käekiri muutub kehvemaks

Õpetajad virisevad üha enam õpilaste käekirja üle, vahendab Der Spiegel. Saksamaal küsitleti 2000 õpetajat, kelle arvates on õpilaste käekiri aasta-aastalt üha halvem. 37% õpilastest ei suuda õppida loetavalt kirjutama, arvavad algkooliõpetajad, järgmise kooliastme õpetajate arvates esineb probleem 43% õpilastest. Lisaks selgus, et halvasti kirjutavad pigem poisid kui tüdrukud. Õpetajate arvates mõjutab käekirja pidev meedia tarbimine, lisaks on tundides liiga vähe aega, et kirjutamist piisavalt harjutada.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!