Mida on kodukandi ettevõtetelt õppida?

5. apr. 2019 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit
Paldiski ühisgümnaasiumi projekti „Ettevõtluskoda“ liikmed tutvustavad omatehtud lauamängu „Parkimistrahvid“.
Fotod: Raivo Juurak

29. märtsil oli Paldiski ühisgümnaasiumis Lääne-Harju valla koolinoorte ettevõtluskonverents.

See polnud kaugeltki ainult koolilaste konverents. Kohal oli vallavanem Jaanus Saat ja Paldiski ettevõtjate liidu tegevjuht Ester Tuiksoo. Lisaks olid kooli tulnud tervelt 14 kohaliku ettevõtte esindajad, kellega Paldiski ühisgümnaasium on koostööd teinud. Kõigile öeldi selle eest aitäh. Ei puudunud ka inglise keeles esinejad: Andrea Lindgren (USA saatkonna majandusnõunik) ja Carl Pucci (Datel AS).

Ettevõtluskonverents võttis kokku Paldiski ühisgümnaasiumi 11.–12. klassi aastapikkuse ettevõtlusprojekti, mis kandis nime „Ettevõtluskoda“. Projekti käigus töötati välja majandus- ja ettevõtlusalaseid lauamänge, tehti kodukoha firmasid tutvustavaid videofilme, külastati Tartu ettevõtlusküla, kus mängiti läbi programm „Ettevõtja argipäev“. 29. märtsi konverentsil rääkisid kohalikud ettevõtjad, kuidas neist said ettevõtjad ja mida tasub noortel ettevõtlusse minnes kõrva taha panna.

Hindeks 90 punkti sajast

Pärast konverentsi oli väike vestlusring, kus „Ettevõtluskoja“ projektis osalenud õpilased rääkisid oma muljetest. Nad panid oma projektile hindeks 90 punkti sajast, lisades, et õhtuks võib hinnang tõusta ka sajani.

Eliise Lomp märkis, et tema rühm tegi videofilmi laevandusettevõttest DFDS Seaways OÜ. Vastuvõtt oli seal üllatavalt soe, õpilastesse suhtuti nagu VIP-külalistesse ja kõik meremehed andsid meelsasti neile intervjuusid. Filmitegijad said heita pilgu ka laeva kambüüsi. Teiseks andis projekt õpilastele hea rühmatöö kogemuse. Näiteks lauamängu välja töötades õpiti maitse üle rahulikult vaidlema ja kompromisse sõlmima.

Greete Maasikas meenutas hea sõnaga kohvikut Ott ja Matilda. Pisut vanaaegse hõnguga, kuid väga hubast kohta külastab teiste hulgas ka helilooja Arvo Pärt. Kohviku väga sõbralik perenaine rääkis õpilastele, kuidas temast ettevõtja sai, ning lubas filmida ka kohviku köögipoolel, tordi kaunistamist jms.

Roosa-Angeelika Antonov meenutas projekti tippsündmusena külaskäiku Tartu ettevõtluskülla, kus mängiti läbi programm „Ettevõtja argipäev“. Selles tuli lahendada kogu aeg uusi ja ootamatuid probleeme, nagu päris ettevõtluseski. Roosa-Angeelikale meeldis, kui pühendunult nende õpetajatest projektijuhid tegevust ohjasid – kõik toimus õigel ajal, professionaalsel tasemel ja rõõmsas meeleolus. See andis õpilastelegi energiat juurde.

Projektijuht Enel Pärs ütles omalt poolt, et julgeb nüüd gümnasistidega iga kell luurele minna, sest sellised projektid aitavad õpilasi uue nurga alt tundma õppida. Teine projektijuht Natalia Sidorova arvas, et projekti kasutegur võib selguda alles hiljem, kui ollakse juba ise ettevõtja.

Noppeid konverentsi ettekannetest

Õpilased pidasid väga sisukaks projekti lõpukonverentsi ettekandeid. Mõnedki seal kuuldud ütlemised jäid neile kohe meelde. Järgnevalt mõned säravamad sententsid.

„Ettevõtluses on võimatu kaotada, iga kord, kas võidad või õpid oma eksimusest.“ (Jaanus Saat, Lääne-Harju vallavanem)

„Kui sa ise pole piisavalt sihikindel, siis võta oma ettevõttesse tööle inimesi, kes on sinust sihikindlamad.“ (Maria Helbling, AS Alexela)

„Ettevõtja peab oma töötajaid hoidma. Parimgi moedisainer pole ilma heade õmblejateta mitte midagi väärt.“ (Ülle Suurhans-Pohjanheimo, Pohjanheimo moemaja)

„Rahaga on nagu noore naisega – sa pead temast hoolima. Kui ei hooli, siis teised võtavad ta sinult ära.“ (Juhan Särgava, Saidafarm OÜ)

„Äri tegemiseks pole tähtis, kas sa elad Paldiskis, Raplas või Londonis, tähtis on, et sul oleks superkompuuter ehk nutitelefon.“ (Carl Pucci, Datel AS)

„Kui teie töö on ühtlasi teie hobi, siis tundub isegi väga suur pingutamine kergena.“ (Mati Vetevool, M. V. Wool AS)

„Ettevõtjal on palju kergem tegutseda, kui ta on õppinud õigusteadust.“ (Kristina Kuningas, Kallaste turismitalu)


Õppefilm õpetab

Õppefilm õpetab tundma oma kodukoha ettevõtteid ja videotöötluse programme. Projekti käigus valmisid videofilmid järgmistest Lääne-Harjumaa ettevõtetest.

  • Bole OÜ – parketitootmine, 95% toodangust läheb ekspordiks.
  • Kohvik Pakri Parun – fantastilise merevaatega 25 m kõrguselt pankrannikult.
  • Autolink Baltics AS – transpordivahendite logistika korraldamine.
  • DFDS Seaways OÜ – üks maailma suurimaid laevandusettevõtteid.
  • Kohvik Ott ja Matilda – hubane koht, mida külastab ka Arvo Pärt.
  • Lahevesi AS – pakub ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni teenust.
  • Määra Mäe meistrikoda – saab ise savist tasse ja taldrikuid valmistada.
  • AS Paldiski Tsingipada – kuumtsinkimine, passiveerimine, haaveldamine.
  • Paldiski Põhjasadam – 100% eraomanduses olev meresadam.

Projektis külastasid õpilased veel järgnevaid ettevõtteid: Bole OÜ, Esteve AS, Hestia Hotel Laulasmaa Spa, Asko-Haus, M. V. Wool AS.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!