Milline seiklus sobib teie klassile?

5. apr. 2019 Merle Piibeleht ja Valdo Kangur - Kommenteeri artiklit

Kooliaasta huvitavaks ja meeldejäävaks lõpetamiseks tasub klassikaaslastega ette võtta üks väärt seiklus. Seiklusringil on Padise seikluspargis pakkuda mitmekülgset ja harivat tegevust: jalgsi- ja kanuumatkad, orienteerumisõpetus, ellujäämiskoolitused, meeskonnatöö seikluspäevad ning zipline’il lendamine.

Oodatud on õpilased alates esimest klassist, seiklusi ja meeskonnamänge kavandatakse vastavalt vanusele. Kuna tegevusi on palju ja raskusastmelt erinevaid, võib üks ja sama klass aastas kasvõi mitu korda seikluspargis kokku saada. Looduses aktiivselt liikumine annab õpilastele võimaluse klassiruumist välja tulla, kaaslasi paremini tundma õppida ning seikluspäeva lõpuks ehk ka uuest küljest näha.

Klassi meeskonnana töötamise oskuse paneb proovile Kallaste tallu kauni maastiku keskele rajatud omanäoline Padise seikluspark. Seikluskasvatusega on pargi looja Valdo Kangur tegelnud juba 2004. aastast, kui sõpradega puude vahele köied tõmbas ja noortele seiklusi korraldas. Sellest tegevusest arenes välja meeskondliku seikluspargi idee. Seikluspargis leidub igaühe jaoks midagi: kes soovib ronida, kes kahe jalaga maa peale jääda ning nupukusega ülesandeid lahendada, samuti ei puudu ühest korralikust seikluspargist zipline – Padisel saab lausa üle jõe lennata! Seikluspäev sisaldab nelja kuni kuut tundi tegevust, mis on jaotatud kaheks osaks ning mille vahel on lõunapaus.

Sarnaselt seiklemisega arendab meeskonnavaimu ja aitab omandada matkatarkusi üheskoos looduses matkamine. Matkata saab jalgsi ja räätsadega, soodes ja rabades ning kanuuga Eesti jõgedel. Marsruut valitakse vastavalt vanusele ja võimekusele. Matkagruppi juhivad kogenud instruktorid, kes tutvustavad kohalikku loodust ja korraldavad matka jooksul huvitavaid tegevusi: näiteks, kuidas teha ilma paberi ja tikkudeta tuld. Seiklusringile omaselt pannakse ka meeskonnatöö oskus matkal proovile.

Kui matkates on varustus enamasti seljakotiga kaasas, siis ellujäämiskoolitusel praktiseeritakse, kuidas käepäraste vahenditega hakkama saada, kui oled ära eksinud ja pead olude sunnil öö metsas veetma. Ellujäämiskoolitusi saab läbi viia iga ilmaga ja igal aastaajal. Koolitusel õpitakse tegutsema STOP-reegli järgi, valima õiget laagriplatsi, kaevu kaevamist vee kogumiseks, vee keetmist alternatiivsetes nõudes ja varjualuse ehitamist. Noored saavad juurde eelkõige enesekindlust igas olukorras toime tulla, õpivad omavahel tegevusi jaotama, juhtima, otsustama ja võtma vastutust.

Et mitte metsa ära eksida, tuleb teada, kuidas looduses orienteeruda. Selleks sobib mänguline programm „Aita leida eksinud“, kus saadakse teadmisi ja kogemusi maastikul kaardiga orienteerumises. Käsikäes käivad teooria ning praktika. Noored õpivad kaarti lugema, enda asukohta kaardil määrama, kompassi kasutama ja kaardiga liikuma. Orienteerumine on hea võimalus anda noortele võimalus võtta grupisiseselt vastu otsuseid ja nende eest ka ühiselt vastutada.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!