Tartu lastekirjanduse auhinna laureaat on Jana Maasik

22. apr. 2019 Tartu Oskar Lutsu nim linnaraamatukogu - Kommenteeri artiklit
Jana Maasik.

20. aprillil kuulutati Tartu mänguasjamuuseumi Teatri Kodus välja Tartu lastekirjanduse auhinna (Lapsepõlve auhind) tänavune laureaat. Auhinna võitis Jana Maasik raamatuga „Hopspelleri amulett. Kõrvetav puudutus“, mille on andnud välja Tänapäeva kirjastus. Auhinnale kandideerisid 2018. aastal ilmunud laste- ja noorsooraamatud.

Jana Maasik (snd 1970) on varem avaldanud lasteraamatud „Hanna ja Aleksi lood. Kevad ja suvi“ ning „Hanna ja Aleksi lood. Sügis ja talv“. Peale selle on ta kirjutanud romaanid „Vihmasaatjad“ (pseudonüüm Janka Lee Leis, Tänapäeva romaanivõistluse võidutöö 2012) ning „Seotus“.

Jana Maasiku „Hopspelleri amulett. Kõrvetav puudutus“ on hoogne seikluslugu mõisnikutütre, vabrikandipoja ja aednikupoisi juhtumustest, mille muudab eriliseks 20. sajandi alguse mõisaatmosfääri ja -olustiku oskuslik edasiandmine ning laste suhteid proovile panevate klassivastuolude kirjeldamine. Praeguseks on ilmunud juba raamatu teine osa „Üksik skelett“.

Žürii hinnangul suudab Jana Maasik nauditavaks lugemiselamuseks kokku siduda üsna ootamatu ajastu, erineva sotsiaalse staatusega peategelased, värvikad kurikaelad ning reaalsuse ja maagia õhkõrnad suhted. Raamat viib lugeja maailma, kus elu ilma nutitelefonide, PIN-koodide ja lugematute salasõnadeta on täitsa mõeldav ja huvitav.

Tartu lastekirjanduse auhinnale kandideerisid Jana Maasiku kõrval   Andrus Kivirähki „Tilda ja Tolmuingel“ (FD Distribution), Aino Perviku „NummiPealt ja mujalt“ (Tänapäev), Priit Põhjala „Onu Mati, loomaarst“ (Tänapäev) ja Anti Saare  Pärdi lugude sari (Päike ja Pilv).  

Lapsepõlve auhinna varasemad laureaadid on Kairi Look, Andrus Kivirähk ja Reeli Reinaus. Möödunud aastal läks auhind Kadri Hinrikusele raamatu „Katariina ja herned“ eest ja Tartu linn kinkis võitnud raamatu kõigile linna kolmanda klassi õpilastele.

Lapsepõlve auhinda rahastab  Tartu linn, auhinna väljaandmist korraldab Tartu linnaraamatukogu koos mänguasjamuuseumiga. Viieliikmelise žürii tööd juhtis kirjanik Reeli Reinaus.  Žürii arvamust auhinnale kandideerinud raamatutest saab lugeda linnaraamatukogu kirjandusveebi lugemissoovituste blogist

https://lugemissoovitus.wordpress.com/.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!