Riigikogu pildis ja kirjas

28. mai 2019 Marge Allandi, Piret Viljamaa - Kommenteeri artiklit

Tänavu tähistab riigikogu oma 100. aastapäeva – 1919. a kevadel tuli kokku Eesti asutav kogu, Eesti esimene demokraatlikult valitud rahvaesindus. Rahvusraamatukogus on aastapäeva puhuks valminud e-väljaanne „I Riigikogu liikmed“ ja veebinäitus „Meie parlament ja aeg“.

E-väljaanne „I Riigikogu liikmed“ tutvustab Eesti ajalugu inimeste kaudu, kes ligi sada aastat tagasi, murrangulisel ajal juhtisid Eesti riiki. Sajaliikmelise riigikogu I koosseisu volitused kehtisid 20.12.1920−30.05.1923.

Parlamendi meile nii omane nimi – riigikogu – ei tulnud kasutusse enesestmõistetavana. Asutavas kogus oli arutusel mitu varianti: Jaan Järve pakkus nimetust maakoda, Karl Virma riigiesituskoda, Konstantin Päts riigikoda, Jakob Mikiver saadikutekoda, Johannes Reinthal riigikogu, Karl Ast parlament, põhiseaduskomisjon riigivolikogu. Esialgu sai neist suurima toetuse riigikoda, põhiseaduse kolmandal lugemisel aga võeti vastu Johannes Reinthali parandusettepanek võtta kasutusele nimetus riigikogu.

Kuivade faktide ilmestamiseks on elulugudele lisatud karikatuure ning tsitaate, need annavad edasi ajastu vaimu ning toovad selle tänapäeva lugejale lähemale. Näiteks on Villem Ernits märkinud: „Tähendab, kui me üleüldse meie rahva väärtuse tõusmist tahame, siis peame seda kõigepäält omaenese isikus maksvusele viima.“

Veebiväljaannete ühe plussina tuleb rõhutada, et allikad on võimalusel lingitud, see annab aimu, kui palju väljaandeid ja arhiivimaterjale on digiteerimisega hõlpsasti kättesaadavaks tehtud.

Järgmise kooliaasta alguseks on Eesti rahvusraamatukogu kavandanud haridusprogrammi „Seadusesätteid sättides“. Teematund annab ülevaate demokraatia toimimisest ja parlamendi tegevusest, samuti Eesti riigikogu funktsioonidest ja seadusloomest. Praktilise tööna saab osaleda seaduse loomisel – seaduseelnõu väljatöötamine, arutelu, muudatuste esitamine ja hääletamine. Sihtrühm on gümnaasiumiõpilased ja tunni pikkus on 60–90 minutit.

Veebinäitus „Meie parlament ja aeg“ annab kronoloogilise ülevaate riigikogu, aga ka laiemalt Eesti riikluse ajaloost. Lisaks on tähelepanu pööratud Eesti ühiskonnas toimunud sündmustele ja arengutele, mis loovad tausta ja annavad võimaluse asetada parlamendi tegevus üldisesse konteksti.

Ajastu hõngu lisavad näitusele kaasaegsete tsitaadid. Need peegeldavad meeleolusid ja vaatenurki, mis avavad kuivadest arvudest ja faktidest paremini nii parlamendi tegevust kui ka arvamusi ja mõtteid selle kohta.

Näituse pildimaterjal sõltub paljuski ajastust. Riigikogu esimeste koosseisude kohta on kahjuks vähe fotosid, pole ka suurt esinduslikku ühispilti, erandina vaid foto asutavast kogust Estonia teatri rõdul. Taasiseseisvunud Eesti riigikogu liikmete tegevust kajastab juba märkimisväärne hulk pildimaterjali, mille hulgast valiku tegemine oli üsna keeruline.

Lisaks on illustreeriva materjalina kasutatud ka dokumente, mis lisavad autentsust ja võimaldavad tutvuda algallikatega ning filmikaadreid.

Marge Allandi on näituse koostaja

Piret Viljamaa on väljaande koostaja


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!