Õpetajate Leht 10. mail

9. mai 2019 - Kommenteeri artiklit

Kas suvetöö aitab või karistab?

Poolest juunist naudib enamik lapsi suvepuhkust, kuid leidub neidki, kes teevad alles koolimajas suvetööd. Kas ja keda päästab täiendav õppetöö? Ehk peaks see laiskadele ja loodritele tasuline olema?

Muutused, mida Eesti õpetaja ootab

Tallinna ülikooli haridusinnovatsiooni keskus tegi nii 2016. kui ka 2019. aasta kevadel õpetajate seas uurimuse, kus muuhulgas esitati küsimus: „Mis on sinu arvates kõige olulisem asi, mis peaks Eesti koolis lähiaastatel muutuma?“ Pole ime, et paljude õpetajate jaoks on just stress ja (üle)koormus saanud õpetajaameti peamiseks mureteemaks.

“Nitšego ne ponimaju!“, aga paanikaks pole siiski põhjust

„Ei ole vaja teha kõigist eestlasi, kui nad seda ei soovi!“ leiab Kehra gümnaasiumi õppealajuhataja ja Eesti emakeeleõpetajate seltsi juhatuse esimees Kaja Sarapuu, kelle arvates aitab keeletõkkeid hästi ületada ühiste eesmärkide saavutamine. Võtmesõnad on usaldus ja koostegutsemine. Treeningutel käivad vene lapsed räägivad aktsendita eesti keelt, sest mängivad koos eesti lastega ja treeningud toimuvad eesti keeles. Ühine ülesanne pole eesti keele õppimine, vaid mängu võitmine.

Kujundav hindamine ja diagnostilised ülesanded

SA Innove analüütik Einar Rull selgitab, miks on vaja kujundava hindamise efektiivseks rakendamiseks lisaks täpsetele progressioonimudelitele ka mahukat diagnostiliste ülesannete baasi.

Inspireerivaid näiteid tegelikkusest

TÜ eetikakeskuse kolumnist-toimetaja Tiia Kõnnussaar tutvustab rubriigis „Meie igapäevane väärtuskasvatus“ Kilingi-Nõmme gümnaasiumi vahetusõpetajate projekti, milles läheb õpetaja kogu päevaks teise kooli tunde andma.

Maret Alango: „Laulupeo traditsiooni kannavad edasi lapsed“

„Mudilas-ja lastekoorid toovad laulupeole palju rõõmu ja elevust ning ilma nendeta ei kujutagi laulupidu ette,“ tõdeb XXVII üldlaulupeo mudilaskooride liigijuht Maret Alango, kelle jaoks tänavune laulupidu on liigijuhina esimene.

KULTUURISUVI

Õpetajate Lehe kultuurikülgedelt saab lugeda, milliseid põnevaid lavastusi, kontserte ja näitusi on suvel oodata. Tulekul on muuseumiöö ning XXVII juubelilaulu- ja tantsupidu. Laulupeo avakontsert 6. juulil on seekord pühendatud õpetajatele.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!