Õpilased taaselustasid laulupidude algusaja

10. mai 2019 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit
Muuseumitöötajad kehastusid koos õpilastega ajastule omasteks tegelasteks. Fotod: Arp Karm / ERM

Teist aastat kutsusid Eesti Rahva Muuseum ning Eesti ajaloo- ja ühiskonnaõpetajate selts koole üle-eestilisele ajarännakule. Seekord mindi ajas tagasi 1869. aasta maisse, esimese üldlaulupeo ettevalmistuste aega. 2.–4. maini toimunud rännakutel uurisid õpilased, kuidas Eestimaa eri paigus peoks ettevalmistusi tehti.

Tallinna Audentese erakooli 7.–9. klassi õpilaste ajarännak toimus Tartus ERM-is. Iga laps pidi mõtlema endale identiteedi: mis talust on ta pärit ja milline on tema suhe laulupeoga. Osa õpilasi oli kaasa võtnud ajastule omaseid riietusesemeid või detaile. Et ilm oli taas külmaks läinud, tuli paksud joped selga tõmmata ja osa õppepäevast üldse sees tegutseda. Päev algas hääle lahtilaulmisega, õpilased lugesid end ajas tagasi ja jagunesid edasiseks tegevuseks puntidesse.

„Lapsed olid väga entusiastlikud ja tahtsid Tartusse tulla,“ rääkis Audentese erakooli õpetaja Kertu Laanesoo, kes oli endale ajarännakuks nimeks võtnud Gertrud. „Tegime õpilastega tundides eeltööd, uurisime, mida kandsid mehed ja naised 19. sajandi keskpaigas. Vaatasime ka videoid.“

Mõnetunnisesse ajarännakusse mahtus poliitilisi arutlusi, räägiti Jannseni-Jakobsoni vastasseisust, Koidulast, Jakob Hurdast. Arutleti paljude detailide üle, nagu oma külast Tartusse jõudmine, sõiduvahendi ja ööbimiskoha otsimine, söögimoona planeerimine jne.

„Selline praktiline lähenemine asjale,“ märkis Kertu Laanesoo. „Saab tõmmata ka paralleele tänapäevaga: alati on keegi, kes on vastu ega ole millegagi rahul. Kuidas leida üksmeelt?“

Audentese õpilased osalesid ka aasta tagasi esimesel üle-eestilisel ajarännakul, mis viis tagasi Eesti Vabariigi sünniaega. Kool on ka ise teinud ajarännaku nõukogude aega.

Ajarännakus osalenud Mia ja Laura sõnul oli Tartus veedetud koolipäev väga huvitav, sest ei pidanud koolipingis istuma ja sai teemat õppida eluliselt.

„Selliseid koolipäevi võiks veel rohkem olla, ka bioloogia ja geograafia teemalisi,“ arvasid neiud.


Saada meile foto oma koolivormist

ERM-i pildisaatjate veebikeskkonnas Pildiait on avatud rubriik Eesti koolides praegu kasutusel olevate koolivormide fotodele. Kutsume kõiki koolikollektiive üles oma vormist meile fotot saatma.

Pildista oma kooli vormi igapäevases kasutuses ja tavapärases keskkonnas: kooli- või vahetunnis, klassiruumis või koolihoovis, aktusel või koolipeol. Laadi foto üles Pildiaita ning lisa juurde kindlasti ka kirjeldus, sh kool, vormi kavandaja/disaineri nimi, millises kooliastmes vorm kasutusel on, kas tegemist on uue disainiga või on taastatud ajalooline vorm, lisaks muu info.

Rubriigi „Eesti koolivorm 2019“ leiab Pildiaidast https://pildiait.erm.ee.

Täiendame üheskoos ERM-i fotokogu, et ka meist jääks jälg, mis tulevastele uurijatele põnevust pakub!

Eesti Rahva Muuseum


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!