Haridusuudiseid välismaalt

7. juuni 2019 Kogunud ÕIE TÄHTLA - Kommenteeri artiklit

Suur streik Uus-Meremaal

Uus-Meremaal streikisid kolmapäeval õpetajad, sest umbes 50 000 õpetajat soovisid praegusest paremaid palgatingimusi, vahendab Der Spiegel. Üle poole riigi koolidest olid seetõttu kinni, streikijad taotlesid vähemalt 15% kõrgemat sissetulekut ja paremaid töötingimusi, näiteks töökoormuse vähendamist.

Valitsus aga pakub ainult kolmeprotsendilist palgatõusu. Uus-Meremaa kõige laiaulatuslikum streik mõjutas otseselt 700 000 õpilast. Lisaks ei saanud paljud lapsevanemad streigi tõttu tööle minna.

YouTube on parem kui õpetaja

Iga teine õpilane kasutab YouTube’i videoid õppimiseks, vahendab Der Spiegel. Kolmandiku arvates selgitavad videod koolis õpitavat materjali paremini kui õpetajad. Lisaks saab videoid nii tihti uuesti vaadata, kui soovitakse.

Uuring viidi läbi 2019. aasta veebruarist märtsini. Saksamaal küsitleti 818 õppurit vanuses 12–19. Ekspertide sõnul otsitakse videotest üha rohkem teaduspõhist infot, aga neisse peaks suhtuma kriitiliselt ja õpilased peaksid oskama infoallikate usaldusväärsust hinnata.

Kooliminek põhjustab rahulolematust

Saksamaal Baden-Württembergi liidumaal ei soovi lapsevanemad, et nende järglased napilt kuueaastaselt kooli peaksid minema. Petitsiooniga, milles soovitakse hilisemat kooliminekuiga, ühines üle 25 000 inimese, vahendab Der Spiegel.

Soovitakse, et piirkuupäev oleks 30. juuni. Kelle lapsel täitub kuues eluaasta juulis, augustis või septembris, võiks lapsevanemate arvates ise valida, kas laps sel aastal kooli saata või mitte. Praeguse korra järgi peavad kooli minema enne 30. septembrit kuueseks saavad lapsed.

Dilemma enneaegsetega

Veebileht tes.com arutleb, kas õpetaja peaks teadma, et õpilane on sündinud enneaegselt. Uuringud kinnitavad, et kõige tavalisemad enneaegsete probleemid on seotud matemaatikaga, sotsiaalsete ja emotsionaalsete oskustega ning tähelepanuga. Vähem arenenud on kognitiivsed võimed, näiteks võib neil olla halvem töömälu ja ruumilis-visuaalne võimekus. Neil on suurem võimalus jääda õpetaja abita, sest kuigi enneaegsetel on raske keskenduda, ei ole nad tavaliselt agressiivsed või vahelesegajad ning seetõttu nende probleeme ei märgata.

Kui soe võib olla klassiruum?

Suvi läheneb ja veebilehel tes.com tekkis küsimus, milline võiks olla maksimaalne lubatud õhutemperatuur klassis. Ühendkuningriigis ei ole seadustes kirjas täpset maksimaalset ega minimaalset temperatuuri, viidatakse ainult sõnaga „mõistlik“, aga õpetajate ühendus peab ülempiiriks 26 kraadi.

Palavamas ruumis ei saa efektiivselt õpetada ega õppida. Ühendus soovitab suvel ettevaatusabinõudena kasutada sobivaid kardinaid või kohandada tunniplaan selliselt, et õpilased ei viibiks kõige kuumemal ajal klassis.

Päevad, mis tekitavad tüli

Inglismaal küsitleti tuhandet naissoost õpilast vanuses 14–21. Selgus, et üht viiendikku neist on narritud või kiusatud menstruatsiooni tõttu. Neist 49% ei ole kiusamisest kellelegi rääkinud; 66% on koolist menstruatsiooni tõttu puudunud, mis omakorda mõjub halvasti nende õppeedukusele. 67% sõnul kiusatakse eelkõige koolis. Ühendkuningriigis tegeldakse võimalusega kehtestada 5% käibemaks vastavatele hügieenitoodetele ning võimalusel hakatakse koolides ja haiglates neid tasuta jagama, vahendab tes.com

Elukallidus takistab õpinguid

Suurenenud toetused ja õppelaenud osakoormusega üliõpilastele tõstavad ülikoolilõpetajate arvu, vahendab BBC. Walesis on viimase kümne aasta jooksul langenud osakoormusega õppinute arv 45%. Sel aastal anti Walesis osakoormusega üliõpilastele 35% rohkem õppelaenu ja toetusi. 35% seas on ka vajaduspõhine abi, mille eest makstakse näiteks üüri. Haridusministri sõnul on suurim takistus teel ülikooli elukallidus. Avatud ülikooli sõnul kasvas osakoormuses õppivate üliõpilaste arv sel õppeaastal 40%.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!