Õpetaja palk peab kasvama juba praeguse valitsuse ajal

7. juuni 2019 Reemo Voltri Eesti haridustöötajate liidu juhatuse esimees - 5 kommentaari
Reemo Voltri.

Riigikogu infotunnis teatas peaminister Jüri Ratas, et õpetajate palka järgneval neljal aastal ei tõsteta. Samuti ei nähta ette palgatõusu mitmes teises avaliku sektori ametis ning on loobutud ka teadusraha suurendamisest.

Haridustöötajate liidu mure õpetaja palga pärast on ülimalt tõsine. Kui riik ei suuda tagada kõrgharidusega õpetajate pealekasvule konkurentsivõimelist palka, võib ees oodata Eesti hariduse kvaliteedi langus. Õpetajate järelkasv pole meil juba praegu piisav. Eesti õpetajate keskmine vanus on OECD riikide kõrgeim, mistõttu võime pidada oma õpetajate järelkasvu katastroofiliseks. Me ei saa tagada sellistes tingimustes haridust, millega oleme harjunud ja mida ülejäänud maailmas eeskujuks seatakse.

Vastuvõetud riigieelarve strateegia on väga selge signaal, kui vähe väärtustatakse Eestis õpetaja ametit. Kui järgmisel neljal aastal õpetajate töötasu Eesti keskmisest palgast kaugeneb, siis kukub see peagi 2012. aasta tasemele. Suureneb väga tõsiselt oht, et õpetajate puudus võib muutuda järgnevatel aastatel lausa lootusetuks.

Enamik Eesti erakondi on pidanud parlamendivalimiste eel prioriteediks õpetajate töötasu, mille miinimum oleks võrdne riigi keskmise palgaga. Eelmine valitsus seda eesmärki ei saavutanud ning ka uus riigieelarve strateegia ei toeta olukorra paranemist. Õpetaja on kõrgharidusega spetsialist. Eestis on kõrgharidusega inimeste keskmine töötasu 20% kõrgem keskmisest palgast. Õpetaja palgamiinimum on aga keskmisest palgast hoopiski 10% madalam.

Valitsuse tõsiseid samme ja tugevat sõnumit on vaja just noortele, kes on endale ametit valimas. Valitsusel on vaja oma lubadus täita ning tõsta järgmisel aastal õpetajate töötasu miinimum 1458 euroni, st võrdseks riigi keskmise palgaga. Me peame jõudma lähiajal olukorda, kus õpetaja töö on ihaldusväärne ning õpetajate töökohtadele on konkurents. Lähtudes antud lubadustest ja kriitilisest seisust Eesti õpetajaskonna hulgas, ootame, et antud lubadused viiakse ellu praeguse riigikogu ja valitsuse ajal.


5 kommentaari teemale “Õpetaja palk peab kasvama juba praeguse valitsuse ajal”

  1. Tartu õpetaja ütleb:

    Ega taolised kirjutised aita! Meid on korduvalt valede lubadustega petetud. Endiselt on õpetaja palk alla keskmise, kuigi peaksime vanade lubaduste järgi olema 120% juures.
    Siin aitab ainult jõuline streik!

  2. Koolis tööl ütleb:

    Lahkun koolist sel aastal.

  3. J ütleb:

    Ka minu viimased nädalad õpetajana on jõudmas lõpusirgele. Üks (mees) õpetaja koolis jälle vähem…

  4. Peep Leppik ütleb:

    Austatud Haridustöötajate Liidu Juhatus!

    Hilja! – tänapäeval ei lahenda koolis enam PALGAGA õpetajate probleemi (olen sest pikemalt kirjutanud tänase Saksamaa näitel). Aeg on hakata sõna otseses mõttes VÕITLEMA õpetajate NORMAALSETE ÕIGUSTE eest töös laste ja alaealistega – kooli-lasteaeda tuleb tagasi tuua PEDAGOOGIKA!

    Kõrge palk muudab olukorra veelgi ABSURDSEMAKS… Arukas inimeme ei soovi ju töötada loodusseaduste vastastes OLUDES.

  5. Vassili Mudrõi ütleb:

    Pedagoogika tagasi? Kus te elate!? Eesti on juba ammu valinud ämmerikaliku turumajanduse, st õpetaja peab olema eelkõige turu nõuetele vastav, turg aga nõuab meelelahutust jm pinnavirvendust. Seda saab nõudlikule kliendile (laps+lapsevanem) pakkuda ainult hea, turu nõuetega kaasas käiv klienditeenindaja! Vaadake või ajakirjandust – keegi ei vaja põhjalikke analüüse, isegi tõsiseltvõetavaid uudiseid. Vähem kui 20 aastaga on kinnistunud Kroonika ja Kanal-2 tüüpi saast kogu meediamaastikul. Hea õpetaja kätkeb endast tänapäeval parimaid omadusi koristajast, kassiirist, ettekandjast ja sotsiaaltöötajast. Kui ta veel midagi haridusvaldkonnast ka teab, on hästi, aga see pole nii oluline.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!