Jaagup Susi – Eesti parim maailma kutsemeistrivõistlustel

30. aug. 2019 Annika Poldre toimetaja - 3 kommentaari

Tartu kunstikooli graafiline disainer Jaagup Susi, kes koos 12 Eesti noorega osales ülemaailmsetel kutsemeistrivõistlustel „WorldSkills 2019“, saavutas oma maa parima tulemuse eest medali Best of Nation.

Teisipäeva, 27. augusti õhtul lõppesid Tatarstani Vabariigi pealinnas Kaasanis ülemaailmsed kutseoskuste meistrivõistlused, mis algasid 22. augustil. 63 osalenud riigi seas saavutas Eesti kokkuvõttes 34. koha. Meie kõige edukam võistleja, kes kogus oma maa võistlejate seas enim punkte, oli Tartu kunstikooli graafiline disainer Jaagup Susi.

Suurejooneliselt korraldatud võistlused toimusid Kaasani rahvusvahelises näitusekeskuses Kazan Expo, mis haarab enda alla ligi 75 hektarit. Võistlused avas Venemaa peaminister Dmitri Medvedev.

Esimene Eesti keevitaja Worldskillsil

Noortega koos olid Kaasanis ka nende juhendajad-eksperdid. Tallinna Lasnamäe mehaanikakooli metallierialade juhi Enn Helemäe õpilane Artem Sapelkin võistles Kaasanis keevitaja erialal. Helemäe rääkis, et keevitajatel tuli katsetada eri keevitusliike ja keevitada mitmesugustest metallidest konstruktsioone. Igat tööd hindas kuueliikmeline komisjon. Sellel erialal läks esikoht Hiinale, teine koht napi vahega Venemaale. „Arvestades meie tingimusi ja meid edestanud riike, läks meie poisil keskmiselt,“ lausus Helemäe. Artem hakkas võistlusteks treenima jaanuaris, kuid enamik võistlejaid oli alustanud treenimist juba kaks aastat varem. Helemäe hinnangul oli osavõtt noormehele väga oluline kogemus nagu ka koolile. „Oli võimalus näha, mida selline suurvõistlus endast kujutab,“ sõnas Helemäe. Keevitaja erialal osales Eesti WorldSkillsil esmakordselt. Sapelkin saavutas 39 osaleva riigi hulgas 31. koha ning edestas näiteks Poolat.

Tallinna ehituskooli õpetaja Terje Jaksen rääkis, et esmakordselt oli olukord ehitusviimistlejatele väga keeruliseks tehtud. Vaid umbes veerand tundi enne võistluse algust jagati neile ülesanded kätte. „Väga vähese ajaga polnud võimalik palju juhendada,“ rääkis Jaksen. Meie võistleja Katrin Ansper oli tema sõnul väga tubli. Ehitusviimistlejate eriala konkurentidest nimetas Jaksen tugevamateks Austriat ja Saksamaad.

Noorte restoraniteenindajate võistlusel jälgis Haapsalu KHK õpilase Karl-Kevin Miinpuu esinemist Tiiu Parm, kel endalgi on maailmas võistlemise kogemus. Nelja päeva jooksul tuli tulevastel teenindajatel täita neli ülesannet. Meie noormehele meeldis enim kokteilide ja kohvi tegemine ning piduliku lõunasöögilaua teenindamine. Keerulisem oli tema jaoks à la carte’i teenindus. „Kuna ta alles õpib ja pole saanud à la carte’i praktikat, siis õppisime seda eraldi,“ rääkis Karl-Kevinit juhendanud Parm. Meie võistleja tugevamad konkurendid olid osalejad Aasia riikidest ja Austriast.

Aegade suurim võistlus

Osavõtjate arvult – 1354 – oli tänavune võistlus suurim, ütles WorldSkillsi president Simon Bartley. Võistlejate töid hindas 1304 eksperti. Korralduses osales 3500 vabatahtlikku. Vaatajaskonda hinnati 200 000-pealiseks. Samas peetud konverents tõi kokku paljude tööstusalade eksperte, õpetajaid, ministreid ja riigiametnikke.

Kaasan sai õiguse korraldada tänavu ülemaailmset võistlust Brasiilias 2015. aastal toimunud WorldSkillsi peaassamblee hääletuse tulemusena. Venemaa edestas sel hääletusel Prantsusmaad ja Belgiat.

Lõputseremoonial anti võitjaile kuld-, hõbe- ja pronksmedalid, tunnustuse pälvisid ka need, kes saavutasid üle 700 punkti. Anti välja WorldSkillsi asutaja Francisco Albert-Vidali mälestusmedal ja riigi parimate medalid.

WorldSkillsi ajalugu

Esmakordselt peeti ülemaailmseid kutsevõistlusi 1950. a Hispaanias. Kuni aastani 1957 (k.a) toimusid need kuuel korral Hispaanias, seejärel 1958. a Belgias. 1955–1971 peeti võistlusi igal aastal, korraldajaiks Lääne-Euroopa riigid. 1978. a toimus WorldSkills esmakordselt Euroopast kaugemal – Koreas, ja 1981. a USA-s. Võistlusi on korraldanud ka Kanada, Brasiilia ja kahel korral Jaapan. 2017. a võõrustas võistlejad esmakordselt Araabia Ühendemiraadid.

Järgmised võistlused on aastal 2021 Hiinas ja seejärel 2023 Prantsusmaal. WorldSkillsi organisatsiooni kuulub 8o riiki.


Mailis Reps: „Eesti võistkond on väga tubli“

Eesti esindus, võistlejad ja juhendajad-eksperdid koos minister Mailis Repsiga Kaasanis.

Kaasanis käis võistlusi vaatamas ka haridus- ja teadusminister Mailis Reps ning jagas Õpetajate Lehele oma muljeid keset üritust: „WorldSkillsi kutsemeistrivõistlused saavad Eestis üha tuntumaks. Meie tublid noored osalevad üritusel alatest 2007. aastast ning loodan, et ka edaspidi saame Eesti noorte meisterlikkust tervele maailmale näidata. Kutseharidusvaldkond pakub palju võimalusi eneseteostamiseks ja professionaalseks kasvuks ning sellistel üritustel osalemine motiveerib noori arenema. Osalen juba kolmandatel rahvusvahelistel kutsemeistrivõistlustel ja mul on hea meel, et sain tänavu Kaasanisse tulla ja toetada meie noori, kes võistlevad 12 alal, kokandusest maastikuehituseni. Eesti võistkond on näidanud suurepärast valmidust maailmatasemel võistelda.“


Kutsemeisterlikkuse medaliga tunnustati kõiki võistlejaid, kes saavutasid 700 ja rohkem punkti. Eesti võistkond sai kolm kutsemeisterlikkuse medalit. Medaliomanikud on Jaagup Susi 716, Karl-Kevin Miinpuu 714 ja Märten Kadu 700 punktiga. Vaid üks punkt jäi medalist puudu Markus Vainul ja Matthias Veskil.


Eesti tulemused WorldSkillsil

  • Eesti osales WorldSkillsil esmakordselt nelja võistlejaga 2007. a Jaapanis, kus 812 noort võistles 47 kutsealal. Eestlased võistlesid mehhatrooniku, mööblitisleri ja koka erialal. Tulemuseks oli mehhatroonikul 20., tisleril 21. ja kokal 18. koht. Eesti tuli 34. kohale.
  • 2009. a saatis Eesti Kanadasse kuus võistlejat viielt erialalt: koka, mööblitisleri, plaatija ja viimistleja ning kaks mehhatroonikut. Eesti saavutas 46 riigi seas 26. koha. Mööblitisler Ivo Ilm tõusis 10. kohale ja pälvis oma maa parima tiitli (Best of Nation).
  • 2011. a osalesid Londonis Eestist mööblitisler, kokk, müürsepp, maastikuehitaja, juuksur, IT-spetsialist, plaatija ja mehhatroonik. Mööblitisler Silver Kämärä pälvis 10., kokk Krestina Õun 12. koha. Mõlemad said meisterlikkuse medali. Eestile tuli 32. koht 50 riigi seas.
  • 2013. a osales Saksamaal Leipzigis Eestist 10 võistlejat kaheksal erialal. Võistlustulle astusid mehhatroonikud, maastikuehitajad, trükkal, infotehnoloog, florist, mööblitisler, plaatija ja ehitusviimistleja.
  • 2015. a osales Brasiilias São Paulos Eestist üheksa noort seitsmel alal.
  • 2017. a Araabia Ühendemiraatide pealinnas Abu Dhabis toimunud ülemaailmsetel kutsemeistrivõistlustel võitsid Eesti võistlejad esimest korda medali – eesti noored maastikuehitajad Mairold Mänd ja Erik Rüütel tõid koju meeskondliku pronksmedali. Restoraniteenindaja Erik Tammeleht tuli 6. kohale ja teenis suurepäraste kutseoskuste eest kutsemeisterlikkuse medali.

3 kommentaari teemale “Jaagup Susi – Eesti parim maailma kutsemeistrivõistlustel”

  1. peeter ütleb:

    Algab enesekiitmine. Mille üle peaks rõõmu tundma, kui võistlejad jäid praktiliselt kõik võistlejaterivi viimasesse kolmandikku. Üks oli päris viimane.

  2. Annika Poldre ütleb:

    Ei, ma ei arva, et see on enesekiitus. Arvestades seda, kui ebavõrdsed on väikese ja suurte riikide võimalused alates võistlejate valikust, ettevalmistusest, ettevalmistuse ajast jne, siis on meie noored olnud väga tublid. Võrrelge Hiina, Venemaa ja Eesti võimalusi!

  3. Juhendaja ütleb:

    Hmm… nt Eesti parim sai Venemaa võistlejaga praktiliselt samad punktid, nende 35 võistlejast ligi kolmandik teenis meisterlikkuse medali. Teistel erialadel sama lugu, väga napi ressursiga on saavutatud ülihead tulemused. Punkte võiks vaadata nt, mitte kohanumbrit. Peeter, olete teretulnud ise ka proovima, tehke järgi või tehke paremini 🙂

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!