Õpetajate Leht 30. augustil

28. aug. 2019 - Kommenteeri artiklit

Lõpu- või sisseastumiseksamid?

Käivitunud on aktiivne arutelu selle üle, kas põhikooli lõpueksamid tuleks kaotada või mitte. „Kahjuks ei anta aru, et lahenduse pakkumisel tuleb arvestada õpilase motiveerimise ja õpetaja rolliga,“ leiab sotsioloog Jüri Ginter. Tema hinnangul ei vähenda lõpueksamite ärajätmine eriti õpilaste koormust, sest nende puudumisel tuleb hakata tegema sisseastumiseksameid gümnaasiumidesse ja kutsekoolidesse ning paljud noored peavad sooritama eksameid mitmesse kooli.

Eesti hariduse edulugu – mis seda seletab?

Eesti põhikooliõpilased on PISA testides ühed maailma parimatest – see üllatab ilmselt väheseid. Märksa vähem teatakse aga, et meie õpilaste õpiedu ei sõltu nii väga nende vanemate sotsiaalsest taustast. Mis seletab Eesti hariduse edulugu ja mida on teistel sellest õppida? Tagapõhja selgitab rahvusvahelisele uuringule toetudes Praxise hariduspoliitika analüütik Sandra Haugas.

Mailis Reps: „Mina küll ei kujuta ette olukorda, et õpetajate palk ei tõuse“

Milline on koolielu pärast põhikooli lõpueksamite kaotamist? Kas õpetajate palgatõusu polegi loota? Mis selgus maakondade tugispetsialistide auditil? Kes peaks hindama direktoreid? Neile ja teistele küsimustele vastab kooliaasta alguse intervjuus Õpetajate Lehele haridus- ja teadusminister Mailis Reps.

Vaateid emakeelele välisesinduse aknast

Erinevalt neist paljudest rahvastest, kelle ühtekuuluvuse aluste hulka keel ei kuulu, oleme meie keeleinimesed, me defineerime end rahvana eesti keele kaudu, kirjutab Soomes, Rootsis ja ÜRO-s suursaadikuna töötanud Merle Pajula. Eesti keele oskamine, selle äraõppimine on omaks võtmise eeldus.

Kehalise kasvatuse tundidesse vähem hirmu ja rohkem armu

Äsja kaitses Tartu ülikoolis doktoritöö kehalise kasvatuse ja spordididaktika osakonna spetsialist Henri Tilga, kes uuris kehalise kasvatuse õpetajate käitumise mõju õpilaste tervisealasele elukvaliteedile. Tööst selgus, et õpetajad võiksid vähem kontrollida ja hirmutada ning rohkem püüda õpilast mõista, julgustada ja tema soove toetada.

Muuseumid eksamite asemele

Valitsus saatis riigikogule arutamiseks haridus- ja teadusministri ettepanekud PGS-i ning kodakondsusseaduse muutmiseks, mis kaotaksid ära eksamid põhikooli järel. Enne lõplike otsuste tegemist tuleks kaaluda ka viise ja võimalusi, kuidas Eesti muuseumid saaksid kaasa aidata, et vabastada põhikoolid eksamitest ja täita õppekava eesmärgid, kirjutab Eesti Rahva Muuseumi avalike ja välissuhete juht Kalmar Kurs.

Krutskivendi õppima motiveerida on suur rõõm

Tunnustatud ettevõtlusõpetaja Elbe Metsatalu räägib oma pikaajalise kogemuse põhjal ettevõtlusõppe mõjust ‒ kuidas see krutskivendi õppima ja elus hakkama saama paneb, kuidas ettevõtlusoskused ka teiste ainete õpitulemusi võivad parandada ning mil moel õpet teiste tundidega lõimides kooli õppekavasse mahutada.

Mida võib uus alushariduse seadus kaasa tuua lastehoidudele?

Valmimas on uus alushariduse seadus, ent kahjuks on lapsehoidude jaoks olulised teemad jäänud eelnõu menetlemise käigus tagaplaanile või ei arvesta planeeritavad seadusepunktid nende huve, kirjutab lastehoiu juhataja, õpetaja ja lapsehoidjate kutseliidu liige Irina Kalso.
Jaagup Susi – Eesti parim maailma kutsemeistrivõistlustel

Tartu kunstikooli graafiline disainer Jaagup Susi saavutas Kaasanis äsja peetud ülemaailmsetel kutsemeistrivõistlustel Eesti võistlejatest enim punkte ja oma maa parima tulemuse eest medali. Kaasanis näitas oma kutseoskusi kokku 1354 noort 63 riigist.

Esimene koolipäev pole prantsuse lastel pidupäev

Mitte kõikjal ei alga kooliaasta pidulikult. Näiteks Prantsusmaal on esimene koolipäev päev nagu iga teine.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!