Andekatele noortele pakutakse Tartu ülikoolis erilisi õpivõimalusi 

13. sept. 2019 - Kommenteeri artiklit
Hannes Kuslap. Foto: Andres Tennus

11. septembril anti kolmele silmapaistvale esmakursuslasele üle Tartu ülikooli sihtasutuse stipendium, mis on mõeldud programmis „Talendid Tartusse“ osalejatele. Kokku hakkab programmi käigus eriõpet saama 44 talendikat noort.

Tartu ülikool pakub programmiga „Talendid Tartusse“ võimekatele Eesti noortele eneseteostuseks tavalisest mitmekesisemaid õpivõimalusi. Kolmele parimale makstakse kolme aasta jooksul stipendiumi 220 eurot kuus. Üliõpilastel on võimalus juba esimesel kursusel tavaliste õppeainete kõrval osaleda projektides või arendada oma õpetamisoskusi.

Iga osaleja võib ise koostada endale meelepärase õpiprogrammi, valides, kas keskenduda teadus-, ettevõtlus- või hoopis noore õpetaja projektile. Õpetajaprojekti korral saab noor end õpetajana üldharidus-, teadus- ja/või ülikoolis juba proovile panna.

Tartu ülikooli rektori Toomas Asseri sõnul soovib ülikool, et lisaks kodumaa-armastusele oleks esimese õppeastme noortel ja andekatel ka sisuline põhjus Eestisse õppima jääda. „Programm annab talentidele võimaluse teha tasemel teadustööd siinsamas Tartus ja luua püsivad sidemed siinsete erialainimestega. See suurendab tõenäosust, et kui noored lähevad hiljem välismaale õppima, on neil ka soov tagasi Eestisse pöörduda ja nad saavad olla kindlad, et nende oskused leiavad siin rakendust,“ selgitas Asser.

Tänavu said stipendiumi endised treffneristid Hant Mikit Kolk ja Hannes Kuslap ning endine Tallinna reaalkooli õpilane Uku Hannes Arismaa. Kõik kolm stipendiaati on kooliajal väga edukalt osalenud rahvusvahelistel olümpiaadidel.

Arismaa asus Tartu ülikoolis õppima informaatikat ja talendikate programmis võtab ta osa iAkadeemia ettevõtlusprojektist. Kolk õpib alates sügisest eesti ja soome-ugri keeleteadust ning osaleb valdkonnaüleses noore õpetaja projektis. Kuslap õpib füüsikat, keemiat ja materjaliteadust ning hakkab arendama putukatest inspireeritud pehmeroboteid.

Hannes Kuslap otsustas programmi kandideerida seepärast, et see tundus huvitav ja andis talle võimaluse osaleda teadustöös juba esimesel kursusel. „Ma hakkan arendama pehmeroboteid, millel on väga palju rakendusvõimalusi, näiteks meditsiinis. Kuna arendame uusi roboteid putukate põhjal ehk bioloogilisel baasil, siis on need inimesele ohutud. Pehmerobot võib olla abiks näiteks siis, kui on vaja lahustada veresoones tekkinud tromb,“ selgitas Kuslap.

Programmi „Talendid Tartusse“ kohta on rohkem infot Tartu Ülikooli teaduskooli veebilehel


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!