Ootame koole kogumisvõistlustele „Mälestused Tartust“ ja „Esemed meie rännakuil“

20. sept. 2019 Maarja Hollo, Tiiu Jaago, Astrid Tuisk - Kommenteeri artiklit
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Alar Madisson

Eesti kirjandusmuuseumil on sel aastal koostöös Tartu ülikooli ja elulugude ühendusega käimas kaks kogumisvõistlust, kus saavad osaleda ka lapsed ja noored. Võistlustele saab saata nii enda kirjutisi kui küsitleda ka teisi.

Eesti kirjandusmuuseum ja ühendus Eesti Elulood kuulutasid käesoleva aasta kevadel välja elulugude kogumise võistluse „Mälestused Tartust“. Paljudel eestlastel seostub Tartu eeskätt ülikooli ja oma kunagiste õpingutega. Ka eesti kultuurimälus on Tartu kinnistunud just ülikoolilinnana, millele on kaasa aidanud mitmete kirjanike, näiteks Bernard Kangro, Mihkel Muti ja Rein Veidemanni ülikooliainelised teosed. Ent nagu iga linn, nõnda sisaldab ka Tartu lugematul hulgal väiksemaid linnu: igaühel, kes on Emajõe Ateenas elanud, olgu siis kogu elu või üksnes lühikest aega, on oma isiklik Tartu, oma ainulaadne kogemus sellest linnast.

Lugusid isiklikest Tartu-kogemustest koondab 2012. aastal ilmunud kogumik „Mitte-Tartu“, mille eessõnas räägitakse Mitte-Tartust kui kohtadest, mis ei kuulu n-ö ametlikku Tartu-kaanonisse: Hiinalinn, Raadi lennuväli, Annelinn, Aardla kandi tühermaad ja Võru maantee äärsed põllupealsed uusarendused. Lood nendest kohtadest avardavad Tartu kuvandit, seda eeskätt isiklike vaatepunktide kaudu.

Sama eesmärki täidab ka käimasolev kogumisvõistlus „Mälestuste Tartu“, mille kontekstis võiks mõtiskleda sellegi üle, millised kohad määratlevad Mitte-Tartut praegu, seitse aastat hiljem. Mis muutub linnas aasta, kahe või kolme jooksul? Millised kohad Tartus moodustavad teie jaoks teie isikliku Tartu? Kuidas on teie elu Tartus kulgenud? Mida olete siin läbi elanud ja tähele pannud? Kuidas on Tartu muutunud ja missuguseid mälestusi Tartust ei saa unustada? Mille poolest erineb Tartu teistest linnadest?

Võistlusele oma loo saatmine aitab rikastada teadmist nii sellest Tartust, mida enam ei ole, kui ka sellest, millisena nähakse ja kogetakse Tartut praegu.

Võistluse eesmärk on koguda lugusid inimestelt, kes on Tartus elanud üksnes lühikest aega, näiteks õpingute perioodil, aga ka neilt, kes on põlised tartlased või elanud siin suurema osa oma elust. Võistlusele on oodatud mälestused Tartusse tulekust ja elust siin, aga ka esseistlikumad mõtisklused selle üle, mis moodustab Tartu kui linna essentsi, mis on see Tartule ainuomane, mis eristab seda teistest Eesti linnadest.

Kaastöid kogutakse aasta lõpuni ja need säilitatakse kirjandusmuuseumi Eesti kultuuriloolises arhiivis.

  • Lähem teave: Ülle Kaart, elulood@kirmus.ee või telefonil 737 7723.

Isa tehtud
liblikatega kaunistatud
pinal lapsele 1920. aastast. Foto: Tiiu Jaago

Esemed meie rännakuil

Kirjandusmuuseumi eesti rahvaluule arhiivi ja Tartu ülikooli eesti ja võrdleva rahvaluule osakonna „Esemed meie rännakuil“ on mälestuste kogumise võistlus, mis on inspireeritud kiiretest muutustest meie elus. Ajas ja ruumis liikuvat inimest seovad hetke ja keskkonnaga esemed. Osa neist, nagu koolikott ja aabits esimesel koolipäeval või isikudokument riigipiiri ületamisel, on vältimatult vajalikud teatud olukorras. Osa on olulised kui mälestus-esemed, sest meenutavad meile midagi või kedagi. Olgu selleks siis omaaegne mängukaru või päranduseks saadud kaelakee. Osa esemeid on meid saatnud terve elu, teisi vahetame tihti. Miks nii?

Koolilastel ja -noortel on võimalik meenutada ja joonistada või saata foto neile olulistest või hoopis tavalistest esemetest. Kuid neil on võimalik küsitleda ka oma vanemaid ja vanavanemaid, et uurida, millised olid nende koolitarbed, lemmikriided või milline oli nende jalgratas või telefon. Võib ka enda ja oma vanemate esemete maailma võrrelda. Millised vanemate ja vanavanemate esemed (mingid ajast ja arust tööriistad, liiklusvahendid, raadiod-televiisorid) on sind üllatanud, milliste asjadega üllatad sina oma vanemaid?

Kogumine kestab kuni 16. detsembrini. Kogumisvõistluse käigus laekunud kaastööd talletatakse Eesti kirjandusmuuseumi rahvaluule arhiivis. Kogumisvõistlus on seotud Soomes samal ajal toimuva kogumisvõistlusega „Kadunud kinnas. Minu esemed piiril ja rändel“ (2018–2019). Samateemalise ainese kogumise eesmärk on leida võrdluskohti teaduslikuks uurimiseks, aga võimalusel ka näituse koostamiseks.

  • Lähem teave: Tiiu Jaago, tiiu.-jaago@ut.ee või e-aadressil kratt@folklore.ee või telefonil 737 7730 või ERA lehel http://kratt.folklore.ee.


Parimatele kirjutajatele on auhinnad, õpilastöid hinnatakse ja autasustatakse eraldi. Võistlustest tehakse kokkuvõtteid 2020. aasta kevadel toimuval eluloopäeval ning rahvaluule arhiivi kaastööliste päeval.

Võistlusele saab kaastöid saata e-aadressil elulood@kirmus.ee („Mälestuste Tartu“) ja võistlusele „Esemed meie rännakuil“ kratt@folklore.ee või täita elektrooniline küsimustik kogumisportaalis http://kratt.folklore.ee. Postiga: kogumisvõistlus „Mälestuste Tartu/Esemed meie rännakuil“, Eesti kirjandusmuuseum, Vanemuise 42, 51003 Tartu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!