Soov noortes teadushuvi äratada viis teadus-show loomiseni

13. sept. 2019 Karoli Noor KVARK - Kommenteeri artiklit
Arnold Rein Tatunts. Foto: Elen Kontkar

Igaüks unistab millestki. Õpetajaks õppiv Arnold Rein Tatunts unistab teaduspõhisest maailmast, kus otsuseid tehakse vastavalt parimale võimalikule teadmisele, kogemusele ja kahtlemata faktidele. Et lastesse ja noortesse teadushuvi süstida, lõi ta koos meeskonnaga uudse formaadi – teadus-show. 

Teadus-show formaat kasvas välja teadusteatrist, kus efektsete katsetega püütakse noorte tähelepanu, selle juurde selgitatakse, miks üks või teine asi toimib. Novembris toimuva show’ skaala on aga palju suurem kui lihtsalt teadusteatril. See toimub Saku suurhalli laval. Suurem formaat võimaldab vägevamaid katseid ja meeldejäävamat elamust. „Eesmärk on, et show’lt ei läheks keegi koju ilma teaduspisikuta,“ ütleb Arnold Rein ise. 

Show’ arendamisel on lähtutud nii põnevuse tekitamise kui õppekavaga sobitumise aspektidest. „Sisuliselt ei õpeta me ju midagi uut. Kõik on vana hea keemia, füüsika ja matemaatika, lihtsalt uues kuues,“ kommenteerib Arnold Rein. Uus kuub on aga disainitud nii, et elamuse saaksid nii lapsed kui täiskasvanud. Elamust võimendavad uued teadmised, mis võimaldavad maailma paremini mõista. 

Loodusõpetusest teame, et energia ei teki ega kao, vaid muundub ühest liigist teise. Seda seaduspärasust tuleb demonstreerima slackliner Jaan Roose. Liinil (sisuliselt kahe posti vahele seotud rihmal) trikke tehes näitab ta, kuidas see seaduspärasus aitab tal hüpata järjest kõrgemale, kuni jõuab peadpööritava vaatemänguni. 

Jaan Roose valik partneriks ei olnud samuti juhuslik. „Jaan on natuke nagu Eesti oma superkangelane, kes katsetab võimalikkuse piire,“ räägib Arnold Rein. Inimvõimete piire pole aga võimalik katsetada ilma loodusseaduste piire teadmata. Seega sobib ta suurepäraselt eeskujuks, et motiveerida meid kaugemale mõtlema, küsimusi küsima ja koolist saadud tarkusi ka reaalses elus rakendama. 

Kust kõik alguse sai?

Suure teadusseikluse loomine polnud esimene katsetus, mille abil Arnold Rein teadust populariseerima asus. Noormees osales 5. hooajal „Rakett69“ saates, kus kohtus paljude sarnaselt mõtlevate inimestega. Peagi hakati lisaks „Rakett69“ ülesannete väljamõtlemisele koos ka sünnipäevasid ja muid üritusi teadusega vürtsitama. Ühel sellisel üritusel märkas neid kogenud meelelahutaja Danel Pandre, kes noori veel suuremalt mõtlema suunas.

Nimelt oli Danel lapsevanemana kogenud, et vaheajal pole lastel midagi mõistlikku ette võtta. Egiptuses on juba sada korda käidud, veekeskused külastatud, pealegi tahaks lastele pakkuda meelelahutust, mis ärgitaks mõtlema. Kvarki ambitsioonikas meeskond võttis väljakutse vastu ja algas show planeerimine.   

Danel kutsus tiimi ka Saku suurhalli, kust öeldi, et neil on äge maja, mis peab kõigele vastu, mida noored teadushuvilised vähegi välja mõtlevad. Piirideta unistades jõutigi uudse formaadini, mille sarnast Eestis ega ka Euroopas nähtud pole. „Meil on erakordne võimalus panna püsti show, mis on väga põnev ka meile endile, kes oleme teaduse populariseerimisega juba paljude nurkade alt tegelnud,“ ütleb Arnold Rein säravi silmi. 

Koolis õpitakse, et molekulid koosnevad aatomitest ning aatomid omakorda tuumast ja elektronidest. Tuum ise koosneb neutronitest ja prootonitest. Tegelikult läheb maailm aga veel väiksemaks, sest prootonid ja neutronid koosnevad kvarkidest. Kvargid on seega ühed kõige väiksemad teadaolevad osakesed. „Nime Kvark võtsime, kuna näeme, et suured asjad saavad alguse väikesest. Kvarki show algosakesed on nooruslik entusiasm ja ambitsioonikus ning pikaajaline suurürituste korraldamise kogemus,“ selgitab Arnold Rein. 

Aitab suunata küsimusi küsima

Ühekordsest teadus-show’st ei piisa, et ehitada teadusmeelset ühiskonda. Siiski aitab see suunata noori küsima rohkem küsimusi. Mõtlema näiteks sellele, kuidas auto käitub, kui sõita sellega mööda linnatänavaid nii kiiresti nagu märulifilmis. Või küsima, kuidas suutis Pipi suure hobuse üles tõsta. Mõned vastused saab etendus ka anda, kuid põhiline on, et tekitame huvi, mille najalt ise edasi uurida.

Etendust luues mõeldi sellelegi, kuidas õpetajate tööd lihtsamaks muuta. „Show’ programmi kokku pannes lähtusime eelkõige ainete omavahelise sidumise põhimõttest – helilained kohtuvad tulega, keemia kirjandusega jne,“ kirjeldab Arnold Rein etteaste loomise protsessi. Sellise lõimimisega aidatakse reaalainete juurde tuua ka neid õpilasi, kes keemiat, füüsikat, matemaatikat pelgavad. „Proovime pakkuda õpetajatele abikäe, et n-ö raamatutarkus ellu äratada ja seega ka kõige põikpäisemate õpilaste silmi sära tekitada,“ ütleb Arnold Rein. 

Ühtlasi on õpetajate jaoks loodud soodustus – kõik õpetajad, kes tulevad show-le vähemalt kümne õpilasega, saavad pileti tasuta. „Teadus-show’d teha ei ole odav, kuid proovime omalt poolt vastu tulla nii palju kui võimalik,“ avaldab Arnold Rein. Soodustuse saamiseks tuleks lihtsalt ühendust võtta kvark@sakuarena.com kaudu. 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!