Ugala teater alustab 100. hooaega

20. sept. 2019 Ugala teater - Kommenteeri artiklit
Peategelase Allan Karlssoni suur seiklus saab alguse Viljandimaal Mõisakülas. Kuhu seiklused teda lõpuks välja viivad, näeb juba Ugalas. Foto: Heigo Teder

Ugala teater tähistab algaval hooajal oma 100. tegutsemisaastat. Juubelihooajal leiab uuslavastuste seast nii teatri ajalugu avavaid lavastusi, üle võlli naerutavaid komöödiaid, kaasaegset dramaturgiat kui ka noori ja väikesi teatrisõpru meeles pidavaid lavalugusid. Samuti on oodata mitmeid erisündmusi, näitusi ning kohtumisõhtuid.

Ugala teatri 100. hooaeg avati väärikale vanusele pühendatud lavastusega „Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus“. Lavastust mängitakse vaid Viljandis Ugala teatri suures saalis, kasutades selleks ära pea kõik lavatehnilised võimalused. Loo keskmes on äsja 100-aastaseks saanud Allan Karlsson, keda kehastab Aarne Soro. Oma 100. sünnipäeval otsustab Allan jätta seljataha elu Viljandi eakate kodus ning akna kaudu põgeneda. Algab peadpööritav ja plahvatusrohke tagaajamine läbi suvise Viljandimaa, aga ühtlasi ka rännak läbi Allan Karlssoni elu ja maailma lähiajaloo sõlmpunktide. Rootsi kirjaniku Jonas Jonassoni 2009. aastal ilmunud esikromaanil põhineva lavastuse dramaturg on Priit Põldma ning lavastanud on selle Ringo Ramul.

16. oktoobril jõuab Ugala teatri väikeses saalis lavale Vallo Kirsi lavastus „Kuidas minust sai HAPKOMAH“, mis valmib koostöös TÜ Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti XIII lennuga. Lavastus põhineb samanimelisel raamatul, milles sisalduvad lood narkosõltuvusest Eestis jahmatasid tuhandeid lugejaid juba siis, kui need ilmusid järjejutuna portaalis Nihilist.fm. Romaani dramatiseeris Jim Ashilevi, muusikalise kujundajana on loomingulisse meeskonda kaasatud räppar Mart Rauba ning laulusõnad loob Sass Henno.

Ugala 100. tegutsemisaastal toovad teatri dramaturgid Liis Aedmaa ja Laura Kalle lavale rohkete lauludega lavakava ajast, mil Ugala teater oli alles 17-aastane. Algupärand „Kui me nüüd ei sure, ei sure me kunagi“ põhineb kunagise Ugala dekoraatori Tseko Kangilaski sisse seatud majaraamatul, mida Ugala trupp pidas 1936. aasta oktoobrist 1937. aasta juunini. Nüüd, 83 aastat hiljem, kerkib meie ette tollane Ugala teater. Lauludele loob originaalmuusika Peeter Konovalov. „Kui me nüüd ei sure, ei sure me kunagi“ esietendub Ugala teatri väikeses saalis 30. novembril.

Jõulukuul muutub Ugala teatri suur lava muinasjutumaailmaks. Oleg Titov toob väikeste teatrisõprade rõõmuks lavale tuntud muinasjutu „Tuhkatriinu“. Koos publikuga rännatakse unistuseilma, otsitakse üles muinasjutumaa ja vaadatakse, kas seal elavad endiselt kuningad ja printsid, võlurid ja haldjad ning kas armastus ja headus saavad ikka ahnuse ja kadeduse üle võidu. „Tuhkatriinu“ esietendub suures saalis 5. detsembril.



Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!