Keemiaõpetajad Leedumaal

6. nov. 2012 Aarne Tõldsepp, Eesti Keemiaõpetajate Liidu president - Kommenteeri artiklit

Tuhanded võõrliigid tungivad sisse

Ühiskoolituse praktiline pool sisaldas Balti mere vee pH mõõtmist erinevatel temperatuuridel, teokarpide kaltsiumkarbonaadi sisalduse kvantitatiivset määramist jms. Ka koolituse põhiloeng kohaliku ülikooli professorilt Sergejus Oleninaselt puudutas Balti merd ja selle bioloogilise invasiooni probleeme. Kui seni on teinud muret hapniku kontsentratsiooni vähenemine merevees ning raskmetallide sisalduse kasv, siis nüüd on lisandunud bioloogiaprobleemid, eeskätt võõrliikide invasioonina. Floora ja fauna segunemisest on saanud üks tänapäeva globaalprobleeme. Kui Kolumbuse aegadel jõudsid üle ookeani Euroopasse ainult tomat, kartul ja veel mõned inimese tarbeks minevad liigid, siis tänapäeva merevees täheldatakse juba tuhandete võõrliikide rännet, mis on peamiselt seotud üha tiheneva laevaliiklusega. Probleem on sedavõrd aktuaalne, et Klaipeda ülikoolis on avatud vastav magistriõpe.

Keemiaõpik saab iPadi versiooni

IT-vahendite kasutamine keemiatunnis tundub Leedus olevat kõigiti heal tasemel. Leedu keemiaõpetajate liidu presidendi Rita Dambrauskiene eestvedamisel valminud uus 8. klassi õppevahendite komplekt sisaldab lisaks õpikule ja kaheosalisele töövihikule ka internetipõhist õpetajaraamatut. Kavas on välja anda iPadi õpikuversioon. Meie keemiaõpetajate rahustamiseks tahan lisada, et ka Leedus on molekulmassi mõistest loobutud, lähtudes vaid valemmassidest. Seetõttu on 8. klassi kursusesse lülitatud aine hulga mõiste. Ainus küsitavus selles igati nüüdisaegses õppekomplektis on arvutusülesannete ülepaisutatud hulk ja mitmekesisus, tuginedes kõigile üldtuntud moolarvutustele.

Hoitakse kokku 1,5 miljonit puud

Kui kolm aastat tagasi tutvusime Leedus Balti keemiaõpetajate ühiskoolitusel kohaliku mineraalväetiste tootmisega, siis nüüd käisime paberivabrikus AB Klaipedos Kartonas, kus loodushoiu huvides toodetakse kogu tselluloos kõikjalt kokkukogutud paberist ja kartongist pakkematerjalidest. Õige ettekujutuse toorme tohututest kogustest saab ainult siis, kui neid vanapaberimägesid oma silmaga näha. Tehasel kulub aastas üle

100 000 tonni jääkpaberit, millega säästetakse ligemale 1,5 miljonit puud. AB Klaipedos Kartonas on Baltimaade suurim sekundaarsel toormel töötav paberitööstus. Lühike ringkäik naabruses asuvas sõjasadamas kinnitas usku, et kõik Balti riigid kuuluvad NATO-sse.

Ei puudunud ka kultuuriüritused, õhtune jalutuskäik Klaipeda vanalinnas, Hermano Zudermano gümnaasiumi õpilaste kontsert. Võrreldes mõne masuaegse koolitusega, osales seekord rekordarv keemiaõpetajaid, mis viitab selle enam kui 40-aastase ajalooga ürituste sarja populaarsuse taassünnile. Aasta pärast võõrustab Balti keemiaõpetajaid Läti keemiaõpetajate liit Valmieras.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!