Kui laps tuleb kallale …

16. nov. 2012 Raivo Juurak - 3 kommentaari

Loomulikult püüab iga pedagoog keerukat olukorda sõnadega lahendada, kuid välistatud pole seegi, et endast väljas õpilane õpetajat lausa füüsiliselt ründab, olgu siis tegemist afektiseisundis või psüühikahäirega lapsega. Mida sel juhul teha?

Enamasti ei ole Eesti õpetaja valmis siis midagi tegema, sest kusagilt on teadvusse siginenud mõte, et õpilast ei tohi sõrmeotsagagi puudutada, kui seda teed, siis oled vägivaldne, ületad piire ja väärid karistust. Nii on mõnigi kord jäetud näiteks kaklevad poisid teineteisest lahutamata ning jäädud politsei saabumiseni pealtvaatajaks, ehkki selle ajaga vägivald eskaleerub ja mõne inimese elugi võib olla ohus. Mida siis ikkagi teha?

Õpetajat aitab Verge meetod

Nõu oskab anda norralane Pål-Erik Ruud, kes on loonud agressiivse käitumise ohjeldamise meetodi, mida nimetatakse ka Verge meetodiks. Pål-Erik toonitab, et igal õpetajal on lausa kohustus füüsilise vägivalla ohvriks sattunud õpilastele appi minna ning neid ja iseennast kehalise vägivalla eest kaitsta. Paraku õpetajad ei tea, kuidas seda n-ö professionaalselt teha, hakatakse spontaanselt lapsel kätt väänama, teda sakutama jms. Valu mõjub aga endast väljas lapsele nagu bensiin tulele.

Nüüd on Pål-Erik Ruud tutvustanud agressiivse lapse ohjeldamise professionaalseid meetodeid ka Eestis ja tema kursusel osalenud on öelnud, et just seda kursust on neile ammu vaja olnud. Mitte et agressiivseid lapsi oleks palju, vaid Verge meetod on andnud neile nii vajaliku kindlustunde.

Nüüd teavad nad, kuidas käituda enesevalitsemise kaotanud lapsega. Verge lihtsaid võtteid saab kasutada nii pikk kui ka lühike, nõrk kui tugev inimene, paari päevaga õpib igaüks need ära, kinnitab Pål-Erik Ruud.

Verge meetodi vastu on Norras huvi tundnud peamiselt pedagoogid, erikoolide õpetajad, psühhiaatrilise diagnoosiga lastega töötavad inimesed, rehabilitatsioonikeskuste ja noortevanglate töötajad jt.

Meetod jõuab ka Eestisse

Kliiniline lastepsühholoog Airiin Demir, kes on varem töötanud Norras vägivaldsete noortega, kutsus suvel Pål-Erik Ruudi Eestisse ja nüüd on siingi toimunud esimesed agressiivse käitumise ohjeldamise kursused. Ühtlasi on siin koolitatud esimesi selle ala instruktoreid, kes hakkavad edaspidi Verge meetodit lasteasutuste töötajatele õpetama.

Kas Verge meetodit tuleks õpetada ka õpilastele? Airiin Demir toonitab, et õpilastele tuleb õpetada eelkõige seda, kuidas öelda vägivaldsele kaaslasele stopp ja mitte jääda lihtsalt pealtvaatajaks. Õpilased peavad teadma, et näägutamine stiilis „mis sa jälle teed” ja „jäta järele” pigem ärritab agressiivset last. Õigem on juhtida endast väljas lapse tähelepanu sellele, et tema ohvril on valus, et teine inimene kannatab tema pärast.

Verge meetodit tutvustav raamat on tõlgitud juba eesti keelde ja seda hakatakse jagama meetodi koolitustel osalenutele. Kevadest on Verge kursus kõigile kättesaadav. Pöörduda aadressil airiin.demir@corrigo.ee.


3 kommentaari teemale “Kui laps tuleb kallale …”

  1. Jüri Ginter ütleb:

    Seda saab õpetaja teha hädakaitse piirides. Kui on tõesti rünne õpetaja või kaasõpilase vastu, siis on võimalik neid võtteid rakendada. Neid võtteid ei saa kasutada aga kiusamise puhul, kus füüsilist rünnakut ei ole. Tõstamaa kooli videos teadsid posid väga hästi, millisel juhul võib hädakaitset kasutada antud juhul neid Verge võtteid õpetaja kasutada ei saanud. Samuti ei saa õpetaja neid võtteid kasutada, kui rünne on juba lõppenud.

  2. […] “Kui laps tuleb kallale…” – Õpetajate Leht (16.11.2012) […]

  3. […] “Kui laps tuleb kallale…” – Õpetajate Leht, 16.11.2012 […]

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!