Millest kirjutab 2. novembri Õpetajate Leht?

2. nov. 2012 - Kommenteeri artiklit

 

Mõisakoolid on ärganud Okasroosikese unest

Iga viies Eesti maakool paikneb kunagises mõisahoones, mis juba oma vanuse tõttu kipub tavapärasest rohkem remondiraha nõudma. Õpetajate Leht annab ülevaate mõisakoolide seisukorrast. Kümne aasta jooksul on abiprogrammidest toetatud mõisakoolide korrastamist enam kui 11 miljoni euroga. Uus, aastateks 2012-2016 ette nähtud abiprogramm seab eesmärgiks muuta mõisakoolid senisest enam kohalikeks haridus- ja kultuurielu keskusteks. Ülevaate autor Sirje Pärismaa kirjutab, et kooli välimus pole sugugi vähem tähtis kui õpetus, mida koolis pakutakse. Eelisolukorras on muidugi ajaloolistes hoonetes paiknevad koolid, aga õdusust saab lihtsate vahenditega luua ka tüüpprojektiga koolides.

 

Kuidas õpetajate elutarkust paremini ära kasutada?

MTÜ Kuldliiga Algatus juhatuse liige Aimar Altosaar kirjutab Õpetajate Lehes, et Eesti haridussüsteem on kujunemas kohaks, kus kohtab sagedamini kui mujal kogenud, elutarku ja suurema empaatiavõimega keskealisi inimesi. Seetõttu võivad meie üldhariduskoolid ja ülikoolid olla mitte ainult haridusasutused, vaid ka kohaks, kus antakse edasi põlvkondade elukogemus. Altosaar selgitab oma artiklis, kuidas saaks koolides õpetajate elukogemust paremini ära kasutada.

 

Reemo Voltri – haridustöötajate uus esindaja

Õpetajate Leht on intervjueerinud värsket Eesti haridustöötajate liidu uut esimeest Reemo Voltri, kes vahetas sellel ametikohal välja 26 aastat haridustöötajate liitu juhtinud Sven Rondiku. Voltri arvates suureneb ametiühingu roll ja kollektiivlepingute sõlmimine muutub senisest olulisemaks, kui riigikogu kiidab heaks põhikooli ja gümnaasiumi seadusesse kavandatud muudatused.

 

Vene koolid peavad andma väga hea eesti keele oskuse

Endine haridusminister Mailis Reps kirjutab Õpetajate Lehes, et ka vene gümnaasiumide eesmärk peab olema õpetada eesti keelt ja eestikeelseid aineid sellises mahus ja kvaliteedis, et koolilõpetaja saaks omandada eestikeelse kõrghariduse või leida hea töö. Loobuda tuleb mingist müstilisest 60 protsendi nõudest ainete õpetamisel eesti keeles ja sisse tuleb seada riigi tasandil ühtlaselt korraldatud eesti keele õpe vene koolides.

 

Valge kepiga tavalises koolis

Õpetajate Leht portreteerib kaasasündinud nägemispuudega 17- aastast Jakob Rosinat, Tallinna vanalinna hariduskolleegiumi 11. klassi õpilast, kes käib koolis ringi, ühes käes valge kepp, teises punktkirjamasina kohver ja õlal arvutikott.

 

Kümme aastat eesti keelt Aleksandrovka koolis

Tähekese peatoimetaja Ilona Martson kirjutab Õpetajate Lehes Aleksandrovka koolist, mis on kogu Ukrainas ainus kool, kus saab õppida eesti keelt.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!