Õpilane võib raamatuid ka kuulata!

5. nov. 2012 Priit Kasepalu Eesti pimedate raamatukogu teabejuht - Kommenteeri artiklit

Düsleksia ehk vaeglugemine on lugemishäire, mille puhul on lugemisoskus tunduvalt nõrgem, kui inimese muude võimete põhjal eeldada võiks. Düsleksia tunnused on vigadega ja aeglane lugemine, tähtede vahelejätmine ja asendamine ning raskused loetud teksti mõistmisel.

Kergemate sümptomitega düsleksiat esineb 15−20 protsendil inimestest. Eestis on düsleksiat hakatud diagnoosima alles kahel viimasel kümnendil. Sageli märkab lapse lugemishäiret esimesena tema õpetaja. Haridus- ja teadusministeeriumi andmetel on see spetsiifiline õpiraskus erivajadusena märgitud 881 lapsel ehk alla ühel protsendil üldhariduskoolide õpilastest, kuid oletatakse, et neid võib olla umbes 28 000.

Lahendus on heliraamatute kuulamine

Et düsleksiaga õpilastel on trükitud teksti keeruline lugeda, võib neile sobiv kirjandusest osa saamise vorm olla hoopis heliraamatute kuulamine. Eesti pimedate raamatukogu valmistab ja teeb kättesaadavaks eesti- ning võõrkeelseid heliraamatuid nägemispuudega või mõne muu trükitud teksti lugemist takistava puude, häire või haigusega inimesele nii Eestis kui välismaal.

Audioraamatute esitajad on professionaalid – näitlejad ja raadiodiktorid. Raamatukogus leidub nii eesti kui ka välisriikide kirjandust – romaane, jutukogusid, reisiraamatuid ja palju muud. Lastekirjanduse rubriigis on üle 200 heliraamatu. Teoste lühitutvustused leiab kodulehel olevast Raamatututvustaja nimestikust. Igakuine Raamatututvustaja tehakse kättesaadavaks ka CD-l ning saadetakse soovijatele posti teel koju. Raamatututvustajat on võimalik saada e-posti vahendusel.

Heliraamatuid laenutatakse raamatukogus kohapeal, postiga või raamatukogudevahelise laenutuse teel. Lugeja võib korraga laenata kuni viis heliraamatut 30 päevaks. Alates 2008. aastast laenutatakse mittetagastatavaid heliraamatuid CD-del. Need saadetakse lugejatele posti teel koju iga kahe nädala tagant ning neid tagastama ei pea.

2012. aasta aprillist pääsevad lugejad ligi Veebiraamatukogule (http://veebiraamat.like.ee/veebiraamat/). See on Eesti pimedate raamatukogu veebikeskkond, mis võimaldab heliraamatuid alla laadida ja voogedastusena kuulata. Veebiraamatukogus pääseb ligi 2000 eesti- ja võõrkeelsele audioraamatule ning nende hulk kasvab pidevalt. Seega on õpilastel, kellel on lugemisega tõsiseid raskusi, vähemalt üks võimalus, kuidas raamatute sisu siiski kiiresti teada saada. Raamatukogu heliraamatutest on suurem osa valmistatud vastavalt DAISY (Digital Accessible Information System) standardile, kuid leidub ka mp3-vormingus raamatuid.

Kõik Eesti pimedate raamatukogu teenused on lugejatele tasuta.

Eesti pimedate raamatukogu asub aadressil Suur-Sõjamäe 44a, 11415 Tallinn. Internetis leiab raamatukogu kohta infot aadressil www.epr.ee. Lugejaks registreeritakse avalduse alusel raamatukogus kohapeal või posti teel. Registreerimissoovist saab teada anda telefonil 674 8212, e-aadressil laenutus@epr.ee või raamatukogus kohapeal.

Samuti on võimalik täita Eesti pimedate raamatukogu kodulehel (www.epr.ee) e-teenuste all olev lugejaks registreerimise vorm. Soovijatele saadetakse registreerimisavaldus postiga koju.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!