Palamusel valiti Toots ja Teele

26. nov. 2012 Sirje Pärismaa, Mari Klein - Kommenteeri artiklit

Oskar Lutsu Palamuse Gümnaasiumis valiti möödunud nädalal abiturientide seast traditsiooniliselt Toots ja Teele, kes lubavad tiitlisaamise tseremoonia tõotuse järgi “tuua oma edasises elus kasu rahvale, kuulsust koolile ja kodukandile”.

36. Tootsiks pärjasid koolikaaslased Taavi Soodla ning 25. Teeleks nimetati Kärol Lille.

Palamuse gümnaasiumi direktori Kuuno Lille sõnul on tegu kooli ühe vanima tavaga. “Esimene Toots valiti 1977. aastal. Alates aastast 1988 valitakse koos Tootsiga ka Teele,” ütles ta.

Tootsi ja Teele valimisel osalevad nii õpetajad kui ka õpilased. Salajasel hääletusel enim hääli saanud kuulutatakse välja novembris, kooli aastapäeva aktusel.

Ettevõtmisega kaasneval “ristimistseremoonial” küsitakse laureaatidelt asjakohaseid küsimusi, kontrollitakse kas Toots-Teele oskavad kirjutada vene keele “jätti” ning antakse kooli eest tõotus.

Direktori sõnul oli ristijaks pikka aega idee autor, Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseumi asutaja ja kauaaegne direktor Vaike Lapp, kes mõne aasta eest pärandas selle töö muuseumipedagoogile Aili Kalavusele.

Tootsid ja Teeled kutsutakse iga viie aasta tagant kooli kokkutuleku päeval muuseumisse, kus tuleb “anda aru oma tegudest”. Tänavusuvisel kooli kokkutulekul oli koos peaaegu 20 Tootsi-Teelet. Teiste seas on omal ajal Tootsiks valitud ka Palamuse gümnaasiumi praegune direktor.

Palamuse kool saab tänavu 325-aastaseks.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!