Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse arutelu keskendus koolikohustuse täitmisele ja kooli palgakorraldusele

9. nov. 2012 - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja Teadusministeeriumi ning kohalike omavalitsuste katusorganisatsioonide Eesti Linnade Liidu ja Eesti Maaomavalitsuste Liidu tänasel kohtumisel arutati põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muudatusi, teatas ministeerium.

Peateemadeks tõusid koolikohustuse täitmise tagamine ning koolidele suuremate õiguste andmine palgakorralduses.

Haridus- ja Teadusministeerium soovib, et info koolikohustust mittetäitvate laste kohta jõuaks kindlasti ka riigini – Eestis peab tekkima korralik ülevaade koolis mittekäivate laste probleemi olemusest ja mastaabist. Seetõttu soovib ministeerium lisada seadusesse sätte, et kõik omavalitsused peavad riigile edastama info koolikohustust mittetäitvate laste ja selle põhjuste kohta, seisab ministeeriumi pressiteates.

Kohalikud omavalitsused on mures, et tihti ei tea ka nemad, kuhu on lapsed läinud – kas näiteks vanematega välismaale või elavad koolikohust täitmata teise omavalitsuse territooriumil. Omavalitsuste katuseorganisatsioonid märkisid, et probleemi lahendamiseks tuleb küsimust tuleb vaadata laiapõhjaliselt ning vajadusel tuleb muuta ka teisi seadusi.

Ministeerium nõustus, et täpseid elukohaandmete täna rahvastikuregistrile tihti ei esitata, mistõttu takistused mujale ja eriti välismaale läinud inimeste üle arvestuse pidamisel on igati objektiivsed. Seetõttu ongi hädavajalik omada meetmete väljatöötamiseks piisaval hulgal infot.

Arutluse all oli ka kooli palgakorralduse kinnitamine. Praegusesse eelnõusse on kirjutatud, et koolijuht peab esitama läbipaistvuse tagamiseks ja õiglase palgakorralduse kinnitamiseks selle ka kooli hoolekogule. Kohalikud omavalitsused on seisukohal, et kooli palgakorralduse peaksid nemad kooskõlastama. Osapooled nõustusid, et seadus paneb omavalitsustele vastutuse tagada põhihariduse kättesaadavus ning kooli jõudmiseks vajalik transporditeenus.

Lepiti kokku, et koostöös omavalitsuste katuseorganisatsioonidega vaadatakse praegu välja töötatava uue transpordi arengukava juures üle ka koolitranspordi olemus ja sisu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!