Tulevikutalendid teada!

19. nov. 2012 - Kommenteeri artiklit

Stipendiumikonkursil Tulevikutalent 2012 selgitati  viies kategoorias (sport, teadus, kunst/kultuur/muusika, ühiskondlikud tegevused ja humanitaarteadus) välja kõige andekamad ja tublimad noored, kes said tunnustuseks tulevikutalendi tiitli ja 600-eurose stipendiumi.

Kategoorias sport ja tervis võitis peastipendiumi rahvusvahelistel spordivõistlustel Eestit tublilt esindanud Jüri-Mikk Udam Tallinna Reaalkoolist. Teaduse kategoorias pälvis tulevikutalendi tiitli Saaremaa Ühisgümnaasiumi õpilane Gerda Nelis oma keskkonnaalaste uurimistööde eest. Muusika, kultuuri ja kunsti kategooria tulevikutalendi tiitel omistati mitmekülgsele muusikule ja praegusele Tallinna Muusikakeskkooli õpilasele Heldur Harry Põldale. Humanitaarainete valdkonnas sai peavõidu lootusandev (ulme)kirjanik Mirjam Leesalu Võru Kreutzwaldi Gümnaasiumist. Ühiskondlike tegevuste kategoorias osutus žürii hinnangul parimaks Kauri-Romet Aadamsoo Pelgulinna Gümnaasiumist, kelle algatusel on valminud noori kõnetav koolivägivalla-teemaline film.

Kõige rohkem taotlusi laekus kategoorias sport ja tervis, mis muutis  žüriis osalenud näitleja ja tervisespordientusiasti Veikko Tääri sõnul valiku tegemise keeruliseks. “Rõõmu teeb, et taotlusi tuli väga paljude erinevate alade harrastajatelt. Kõiki neid ühendab tahe tippu jõuda ning ennast arendada. Samuti jõuavad kõik nendest spordi kõrvalt tegeleda veel kõige muuga – teha muusikat, osaleda olümpiaadidel, olla aktiivne koolielus ning loomulikult hästi õppida. Need noored viivad meie elu edasi,” ütles Täär. “Kindlasti ei vasta nende noorte puhul tõele ütlus, et nad olid sel ajal trennis kui mõistust jagati. Täiesti vastupidi,” lisas ta.

Teaduse kategooria taotlusi kommenteerides ütles žüriiliige Ahhaa keskuse juht Andres Juur, et võitjate kõrval on samavõrra tähtsad ka teisele kohale jäänud. “Kindlasti väärivad peavõidu kõrval tunnustust ja kummardust ka teistele kohtadele jäänud finalistid ning kõik taotlejad. Kuigi peavõitu ei pälvitud, motiveerib see veelgi usinamalt pingutama ja ellu viima palju suuremaid tegusid,” ütles Andres Juur. “Me kuuleme lähiaastatel kindlasti kõigist finalistidest kas robootika või hoopis keemia-füüsika-bioloogia maastikul eesrindlike tegusid tegemas,“ lisas Juur.

Ühiskondliku tegevuse kategoorias läks peavõit žürii liikme Merle Laidro sõnul noorele, kes on suutnud oma filmi kaudu panna märkama ja mõtlema koolivägivallaga seotud teemadel. “Lisaks paljudele muudele tegevustele ja saavutustele on tulevikutalendi stipendiumi saaja sotsiaalselt tundliku närviga noor, kelle algatusel on valminud kvaliteetne ja noori kõnetav koolivägivalda lahkav film. See vääriks lisaks kooli õppematerjalina esitlust ka meie telekanalites ning sotsiaalmeedias,” ütles Laidro. “Just julgus ja tahtmine aktuaalsetel teemadel sõna võtta ja midagi muuta iseloomustab tänavusi ühiskondliku kategooria finaliste kõige enam.”

Õpilastele suunatud stipendiumikonkursile Tulevikutalent 2012 laekus kokku 618 taotlust. Nende seast valis žürii igas kategoorias välja võitja, keda premeeriti 600 euro suuruse stipendiumiga. Lisaks anti igas kategoorias välja ka neli 450-eurost stipendiumi.  Kokku läks 12 000 eurot jagamisele viies  kategoorias: sport, teadus, kunst/kultuur/muusika, ühiskondlikud tegevused ja humanitaarteadus.

Žüriisse kuulusid esimees Ivo Linna, laulja ja näitleja Janika Sillamaa, kirjanik Margus Karu, Ahhaa keskuse juht Andres Juur, näitleja ja tervisespordientusiast Veikko Täär, Aasta Suurpere tiitliga pärjatud pereema ja ettevõtja Merle Laidro ning stipendiumi väljaandja Maxima Eesti esindaja Ty Lehtmäe.

Lisainfot leiab lehelt www.tulevikutalent.ee .

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!