Eesti noored tõid Iraanist loodusteaduste olümpiaadilt viis pronksmedalit

18. dets. 2012 - Kommenteeri artiklit

Detsembri alguses Teheranis toimunud 9. rahvusvahelisel loodusteaduste olümpiaadil osalesid 29 riigi kuni 15-aastased õpilased. Eesti kuueliikmelisest võistkonnast, kes valiti välja üleriigilise loodusteaduste olümpiaadi põhjal, jõudsid pronksmedalini viis.

Medali pälvisid Eva-Maria Tõnson Tartu Veeriku koolist, Oliver Nisumaa ja Oskar Voldemar Lahesoo Tallinna reaalkoolist, Elo Maria Pauman Tallinna Prantsuse lütseumist ja Oliver Kahre Tartu Kivilinna gümnaasiumist. Hea tulemuse sai ka Taavet Kalda Gustav Adolfi gümnaasiumist, teatas Tartu Ülikooli pressiesindaja.

Olümpiaadi üldvõitjaks tuli individuaalarvestuses Venemaa esindaja Maxim Didin. Eksperimendis osutus parimaks Brasiilia võistkond ning riikidevahelise üldvõidu said taivanlased.

Olümpiaad hõlmas kolme loodusainet: bioloogia, keemia ja füüsika. Valikvastustega test ja teoreetilised ülesanded tuli igal osavõtjal lahendada individuaalselt, eksperimentaalne voor toimus aga kolmeliikmelistele võistkondadele. Korraldajate koostatud olümpiaadiülesanded olid keerukamad kui mõnel varasemal rahvusvahelisel olümpiaadil, ent Eesti õpilased said iga valdkonna ülesannete lahendamisega väga hästi hakkama.

„Olümpiaadi atmosfäär oli tegus ja sõbralik. Eesti septembrile sarnane ilmastik oli enamikule Euroopast tulnud osavõtjatele just parajalt soe ja samas sobilik võistlemiseks,“ kirjeldas õpilaste juhendaja Siiri Velling. Tema sõnul jäi kõlama huvi järgmisteks rahvusvahelisteks loodusteaduste olümpiaadideks valmistumise vastu. Järgmine võistlus leiab aset juba 2013. aasta märtsis Luksemburgis, kus toimub 11. Euroopa liidu loodusteaduste olümpiaad.

Eesti õpilaste osalemist rahvusvahelistel olümpiaadidel koordineerib Tartu ülikooli teaduskool ja toetab haridus- ja teadusministeerium.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!