Kas koolijuhil on õigus keelata õpetajal teises koolis tunde anda?

14. dets. 2012 - Kommenteeri artiklit

Vastab Haridus- ja teadusministeeriumi jurist Indrek Kilk

Kui mitmes koolis töötamisel tööaeg kattub (olgugi et ei kattu nt õppetunni andmise aeg) ning eri tööandjatega sõlmitud töölepingutes on töö tegemise koht väga täpselt fikseeritud ja puudub tööandja luba tööülesandeid mujal täita, siis eksib õpetaja mitmes koolis töötades töölepingus kokkulepitu vastu.

Töölepinguseaduses, erinevalt avaliku teenistuse seadusest, ei ole kehtestatud otsest regulatsiooni teise tööandja juures töötamise kohta. Avaliku teenistuse seaduse § 73 lõikes 1 on sätestatud, et ametnik võib teise tööandja juures töötada vahetu ülemuse lubatud koormusega ja ajal, kui niisugune töötamine ei kahjusta teenistuskoha mainet. Töölepinguseadus ei sätesta töötaja kohustust teavitada tööandjat teise tööandja juures töötamisest.

Õigusaktid ei keela töötajal töötada mitme tööandja juures – õigus valida vabalt tegevusala, elukutset ja töökohta on põhiseaduslik õigus ning inimesele peab jääma otsustusvabadus, kellega ta töösuhtesse astub ja kas ta tahab töötada ühe või mitme tööandja alluvuses. Mitme tööandja juures töötamisel lasub oluline vastutus töötajal endal, kuna selline tegevus ei tohi tuua kaasa olukorda, kus töötaja on ülekoormatud ja tema tervislik seisund halveneb. Et tööandja saaks töötaja huvidega arvestada, peab ta teadma, et töötaja töötab teisegi tööandja juures. Otsuse teise tööandja juurde tööle minna teeb töötaja, kes peab selle otsuse tegemisel realistlikult hindama oma võimeid.

Koolijuht saab nõuda mõistagi enda ja töötaja (õpetaja) vahel sõlmitud töölepingu täitmist (olulist rolli mängib töölepingus kokkulepitu). Töölepingu seaduse § 15 lõike 2 punkti 2 kohaselt peab töötaja tegema tööd kokkulepitud mahus, kohas ja ajal. Kui õpetaja töötab nt täiskoormusega koolis X ja töölepingus on fikseeritud töö tegemise kohana kooli X aadress, ning lisaks on töölepingus fikseeritud töö tegemise ajana 7 tundi päevas (35 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul) ajavahemikul 8.00–15.30 (koos poole tunni pikkuse tööpäevasisese vaheajaga ehk söögipausiga), siis ei saa õpetaja töötada varem nimetatud ajavahemikul mõnes muus koolis. Isegi kui töölepingus ei ole igapäevase tööülesannete täitmise vahemikku fikseeritud, ei saaks õpetaja ajal, kui koolis X on vaja viia tunniplaani kohaselt läbi õppetund, olla samal ajal tööl teises koolis, kuna siis tekiks töö kokkulepitud mahus tegemise küsimus.

Kui õpetaja mitmes koolis töötamisel jätab täitmata töölepingus sätestatud kohustused või ei täida neid nõuetekohaselt, siis ta mõistagi vastutab selle eest. Õpetaja peab arvestama sellega, et kui mitmes koolis töötamisel tööaeg kattub (olgugi et ei kattu nt õppetunni andmise aeg) ning eri tööandjatega sõlmitud töölepingutes on töö tegemise koht täpselt fikseeritud ja puudub tööandja luba tööülesandeid mujal täita (nt kodus), siis eksib ta mitmes kohas töötades töölepingus kokkulepitu vastu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!