Kuidas riigieelarves õpetajate palgaks ette nähtud raha ikkagi kasvas?

23. dets. 2012 Argo Kerb HTM-i avalike suhete osakonna juhataja - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusministeeriumi ametnikud soovivad aasta viimases paberlehes ilmunud päevateemast ajendatuna suure segaduse vältimiseks veel kord selgitada õpetajate palgateemat ja palgaraha päritolu ning kasutust. Andkem neile see võimalus.

Tänavu on võrreldaval baasil õpetaja palgatoetus omavalitsustele (munitsipaalkoolidele) riigieelarves natuke üle 143 miljoni eurot ja järgmisel aastal umbes 160 miljonit eurot. Samuti näevad omavalitsused palgatoetuse real väga konkreetset tõusu – osadel, kus laste arv on kasvanud, võib see olla isegi tunduvalt enam kui 11%.

Kuidas siis riigieelarves õpetaja palgaks ette nähtud raha kasvas – nagu oleme varemalt selgitanud, tuli tegelikku lisaraha riigieelarves õpetaja palka arvestuslikult 16 miljonit eurot. Puhast lisaraha tuli juurde üle seitsme miljoni euro. Täienduskoolituse rahadest 2/3 tõsteti õpetaja palgarahasse, mis on umbes neli miljonit eurot – see on riigieelarves õpetaja palgatoetuse real uus raha. Kuigi otse eelarvepildist silma ei karju, siis omavalitsustele eraldatavas palgatoetuses on see kasv väga selge. Õpetaja palka liigutatud täienduskoolituse raha kompenseeritakse teistest eelarveridadest – eurorahast, mida õpetaja palka tõsta ei saa – ja õpetajad millestki ilma ei jää. Haridustoetuse reserv tõsteti õpetaja palka, mis annab õpetaja palgatoetusele juurde üle nelja miljoni euro. See on samuti õpetaja palgatoetuses uus raha ja järgmisel aastal peab see jõudma kõik õpetajani (see pole nn kogunenud ja ühe-aastane reserv, vaid igal aastal toetusesse planeeritud, kuigi väga vähesel määral rakendust leidnud). Lisaks tuli õpetaja tegelikule palgale juurde 0,5 miljonit töötuskindlustuse määra alanemisest.

Palgaraha hulk haridustoetuses ja seega ka riigieelarves kasvas 11,6%.Omavalitsustele antava palgatoetuse kasv on kirjas ka riigieelarves õpetaja palgaks ette nähtud summade real ning. Kahjuks on ülalpool välja toodud väites aetud tõenäoliselt täiesti uus raha ning riigieelarves õpetaja palgatoetuse kasv. Me asendame mitmed kulud teiste riigieelarveliste allikatega, et liigutada see raha õpetaja palka: näiteks eelpool toodud täiendkoolituse senisest rahast 2/3 rahastatakse 2013. aastal teistest eelarveridadest, millega vabaneb KOV toetusfondist raha, mis liigutatakse õpetaja palgatoetusesse. Ka omavalitsused on olnud sellega nõus.

Vaata ka: https://opleht.ee/1888-palk-ja-maks/

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!