TTÜ professor Alvar Soesoo sai Leibnizi medali ja nimetati Euroopa auteadlaseks

5. dets. 2012 - Kommenteeri artiklit

TTÜ Geoloogia Instituudi professor Alvar Soesoo pälvis Euroopa Loodusteaduste Akadeemia Gottfried Wilhelm von Leibnizi medali ja nimetati Euroopa auteadlaseks.

Soesoo pälvis medali väljapaistvate teenete eest loodusteaduste arendamisel, täpsemalt geoteaduste arendamise ja populariseerimise eest, teatas Tallinna Tehnikaülikooli pressiesindaja.

Autasu anti üle Saksamaal Hannoveris, Saksamaal. Medalit antakse välja korra aastas.

Professor Soesoo uurimisvaldkondadeks on petroloogia, geokeemia, geoprotsesside modelleerimine, geokronoloogia, vulkanism ja magmatism, kivimite sulamine, maavarade geoloogia, keskkonnaseisundit hõlmavad uuringud ja geotektoonika. Praegu on tema põhitähelepanu Fennoskandia ja Baltika litosfääri evolutsioonil ning maakooretekkega magma analoog- ja numbrilisel modelleerimisel ja loodusvarade uuringutel.

Alvar Soesool on ligi 90 teaduspublikatsiooni.

Varem on Euroopa Loodusteaduste Akadeemia geoteaduste auhinna võitnud akadeemik ja TTÜ teadlane Anto Raukas (2010).

Gottfried Wilhelm von Leibniz elas aastatel 1646-1716 Saksamaal ning oli tunnustatud matemaatik ja filosoof. Ta leiutas Newtonist sõltumatult diferentsiaal- ja integraalarvutuse. Ta töötas välja loogilise arvutuse, mis hiljem pani aluse moodsate arvutite arhitektuurile. Leibniz võttis kasutusele mitu matemaatikasümbolit: korrutamis- ja jagamispunktid, integraali ja diferentsiaali märgid. Leibniz andis suure panuse füüsika ja tehnika arengusse. Tema ideed on mõjutanud bioloogia, meditsiini, geoloogia, psühholoogia ja infotehnoloogia arengut. Filosoofia alal kuulub ta 17. sajandi kolme mõjukama ratsionalisti hulka.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!