Rahvusraamatukogu aitab kinkida vanale raamatule uue elu

18. jaan. 2013 - Kommenteeri artiklit

Rahvusraamatukogu humanitaarteaduste saalis avatud näitus „Kingi vanale raamatule uus elu!” tutvustab e-raamatute varasalve ja digitaalarhiivi Digar ning võimaldab tellida endale rariteetse teose digitaalkoopia.

Näitusel on väljas üle 50 raamatu. Näiteks Karl August Hermanni „Eesti üleüldise teaduse raamat” (1900–1903), mis jäi puuduliku oskussõnavara tõttu pooleli b-tähe juures, ja esimene eestikeelne võõrsõnade sõnastik „Ajalehelugeja sõnaraamat arusaamise abiks igale teadusehimulisele lugejale” (1903).

Aleksander Kleini raamat “Moodne elamu ja ruumide sisustamine” (1932) annab ülevaate Eesti, Lääne-Euroopa ja Ameerika elamute ruumijaotusest ja sisustamisest ning sisaldab hoonete plaane. Kokaraamat “Leiwad ja saiad” (1910) on esimene leivaküpsetamise õpperaamat, mis käsitleb ka nisu- ja rukkiterade koostist ja omadusi, jahusid, leivaahje ning loomulikult pakub hulganisti retsepte. Moeajakiri “Reform” (1914-1915) sisaldab ka rõivaste lõikeid. Majandusajaloost on välja pakutud suurtöösturite albumid, nende hulgas juubelialbum “300 aastat Eesti-Rootsi Posti” (1936) jpm.

Samuti Eduard Vilde jutustus „Muhulaste imelikud juhtumised juubeli-laulupidul” (1894), mille lisaväärtus on originaal­illustratsioonid, ning Matthias Johann Eiseni koostatud „Eesti ennemuistsed jutud” (1911), mida kaunistavad Nikolai Triigi ja Aleksander Uuritsa tööd.

Kui mõni nendest raamatutest sedavõrd meeldima hakkas, et sooviksite seda endale, siis saab tellida digitaalkoopia. Tellitud raamat digiteeritakse Rahvusraamatukogu digiteerimiskeskuses EoD (eBooks on Demand ehk e-raamat nõudmisel) teenusena.

 

Näitus jääb rahvusraamatukogus avatuks 4. märtsini.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!