Tallinna Nurmenuku Lasteaed osales rahvusvahelistel animafilmifestivalidel

15. jaan. 2013 Reena Uusmets, õpetaja; Tiina-Marju Jaksen, õppealajuhataja Tallinna Nurmenuku Lasteaed - 1 Kommentaar

Lasteaedades tehtav töö on väga mitmekülgne. Õpetajad leiavad üha uusi ja põnevamaid võimalusi, kuidas laste päevi põnevalt ja õpetlikult sisustada. Laps tahab aktiivselt tegutseda ja näha ka oma tegutsemise tulemust, olgu selleks tore pilt, ehitus või… multifilm. Just multifilmi Tallinna Nurmenuku Lasteaia õpetaja Reena Uusmets koos lastega tegigi.

Kuna suur töö oli tehtud ja tulemusega võis rahule jääda, otsustas õpetaja saata filmi ka kahele rahvusvahelisele filmifestivalile. Rõõmustav oli, et film „Karjapoisi unenägu“ valiti ka kahe rahvusvahelise filmifestivali kavasse: Leedus „Tindirindis Film Festival“ ja Suurbritannias Manchesteris Co-operational Film Festival. Manchesteris 1.–2.11.2012 toimunud festivalil sai õpetaja ka ise osaleda. Lasteaialaste tehtud film rahvusvahelisel filmifestivalil ei ole just igapäevane nähtus. Kuidas see kõik juhtus?

Reena Uusmets:

Alguse sai kõik minu huvist põnevate tegemiste vastu ja soovist neid ettevõtmisi lastele tutvustada. Arvutit olen kasutanud õppetegevustes päris sageli, küll info otsimiseks, fotode ja videote vaatamiseks, õppemängudeks ja lastele ka trükkimiseks. Multifilmi tegemise mõte kasvas välja ühest multifilmikonkursist, mille korraldas Tammsaare muuseum Vargamäel, konkursi teemaks oli „Lapsepõlv vanal ajal“. Idee tekkiski kohe, ka lastele meeldis mõte päris filmi tegemisest. Nad mõtlesid süžeed, valisid tegelasi, joonistasid filmile tausta, lisadetaile ning loomulikult liigutasid loomi ja plõksutasid pilte fotoaparaadiga. Lisaks sellele laulsid lapsed taustaks ja andsid tegelastele ka hääled. Multifilmi pealkirjaks on „Karjapoisi unenägu“ ja selle monteeris kokku õpetaja. Filmi tegemine kestis 3–4 päeva, tegevused olid omavahel integreeritud ja lastele väga põnevad, õpetlikud ning mängulised.

Kui film valmis, siis otsustasin saata selle kohe juba kaugemale kui Eestisse. Otsides internetis erinevaid laste tehtud animafilmidele mõeldud festivale, leidsin kaks eespool mainitut ning saatsin filmi ära. Üllatuslikult osutus meie multifilm mõlemale festivalile valituks ning korraldajate poolt paluti autoritel ka kohale sõita. Tänu Nurmenuku lasteaiale sain osaleda Manchesteris Co-operational Film Festivalil. Festival toimus 16 saaliga AMC kinos, kavas olid kahel päeval üle 60 animafilmi lavastused, animatsiooni töötoad ja kohtumised filmiasjatundjatega, kellelt võis saada nõuandeid uute filmide tegemise asjus. Põnev ja uhke tunne oli näha oma rühma laste tehtud multifilmi suurel ekraanil, käia punasel vaibal tunnistusi kätte saamas ning teha pilti kuldse Oscari juures. Üllatuslikult palus korraldaja minult ka intervjuud, mida võib vaadata festivali kodulehelt http://www.co-operative.coop/filmfestival/ .

Siiani oleme lasteaias tehtavat tööd rahvusvahelisel tasandil tutvustanud vaid Comenius projektide raames, nüüd siis liikusime sammukese kaugemale.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Tallinna Nurmenuku Lasteaed osales rahvusvahelistel animafilmifestivalidel”

  1. Boris ütleb:

    Pr.Reena+Tiina intervjuu väärib salvestamist,et uurida ja “jäljendada” kreatiivsed ideed.
    Tark tegu!
    31.X.2023

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!