Valitsus kinnitas omavalitsustele haridustoetuse eraldamise määruse

31. jaan. 2013 - Kommenteeri artiklit

Valitsus kinnitas neljapäeval toetus- ja tasandusfondi määruse, millega eraldatakse omavalitsustele kokku 201 miljonit eurot haridustoetust. Sellest 160 miljonit moodustab üldhariduskoolide õpetajate palgatoetus, mis on 11,6% enam kui eelmisel aastal. Üle-eestiliselt lubab toetus maksta õpetaja ametikoha kohta keskmiselt 915 euro suurust palka. Haridustoetust jaotatakse omavalitsustega 2008. aastal kokku lepitud õpilaste arvu põhise rahamudeli alusel, teatas haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja.

Riigieelarvest eraldatav hariduskulude toetus on tugi omavalitsustele üldhariduskoolide õpetajate, direktorite ja õppealajuhatajate palkade maksmisel. Samuti sisaldab see toetust õppekirjanduse soetamiseks, põhikoolis tasuta koolilõuna pakkumiseks, direktorite, õppealajuhatajate ja õpetajate koolitusteks ning õpilaskodudele.

Ministeerium rõhutab, et sel aastal on põhikooli ja gümnaasiumi palgaraha eraldatud, mis garanteerib, et jätkusuutmatuid gümnaasiume ei saa rahastada põhikoolide arvelt.

“Õpetajate palgatõus ei ole miinimumpalkade kasv – riik eraldab omavalitsustele jätkuvalt tunduvalt rohkem kui on vaja ainult alammäärade maksmiseks. Näiteks Tallinna linnale on tänavu eraldatud iga õpetaja ametikoha kohta umbes 1040 eurot, Tartu linn saab keskmiselt õpetaja ametikoha kohta 1006 eurot jne. Omavalitsus võib õpetajate palkadesse juurde panustada, kuid ei või seda raha mujal kasutada – õpetajate palgatoetus peab jõudma õpetajateni. Läbirääkimisel tuldi omavalitsustele vastu ning erandkorras ja väga põhjendatud vajadusel võib suunata kuni 2% õpetajate palgatoetusest direktoritele või õppealajuhatajatele,” seisab teates.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!