Ameerika relvastab õpetajaid

22. veebr. 2013 - Kommenteeri artiklit

Iga järjekordne koolitulistamine tõstatab küsimuse, kas sündinut oleks saanud ära hoida. USA-s reageerivad sajad õpilased ja kasvatajad sellele üpris küsitaval viisil – külastavad relvakasutamiskursusi.

Loomulikult tahavad õpetajad amokijookse ära hoida, loomulikult soovivad nad oma õpilasi kaitsta. Ainult et kuidas? Alates Newtownis USA-s toimunud veresaunast 14. detsembril möödunud aastal osalevad sajad õpilased ja kasvatajad relvakäsitsemiskursustel, et olla ettevalmistatud, kui nende koolis peaks midagi säärast juhtuma. Nad on valmis oma õpilasi relvaga kaitsma, isegi kui see maksaks neile töökoha.

Ohio osariigis pakub Bukeye relvaühing õpetajatele tasuta kolmepäevaseid intensiivkursusi, kus õpetatakse, kuidas kriisisituatsioonis käituda. Ka Texases pakutakse tasuta koolitust, kus on võimalik taotleda relvakandmisluba. Gerald Valentino, Bukeye relvaühingu üks asutajatest, leiab, et igal õpetajal, kellel on litsents ning kes soovib olla relvastatud, peaks olema selleks õigus.

Möödunud aasta detsembri keskel tappis relvastatud 20-aastane mees Newntonis Connecticuti osariigis 20 õpilast ja kuus täiskasvanut ning seejärel ka enda. Varsti pärast seda teatas president Barack Obama, et relvaseadust tuleb karmistada. See leiab aga tugevat vastasseisu: relvapooldajad väidavad, et püssidega varustatud õpetajad oleksid suutnud veresauna peatada.

Kriitikud omakorda kardavad, et sellised aktsioonid muudavad klassiruumid veelgi ebaturvalisemaks ning õpetajate tähelepanu kaldub kõrvale nende põhitöölt – laste õpetamiselt.

Spiegel Online/Reuters


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!