Geenart Nagel – Töö olgu ilus

8. veebr. 2013 Sirje Pärismaa - Kommenteeri artiklit

Vastseliina gümnaasiumi töökoja akendest paistab valgus veel hilistel õhtutundidelgi. 35 aastat töö- ja tehnoloogiaõpetuse õpetajana töötanud Geenart Nagel juhendab lisaks õppetundidele ka käsitööringe ja oskab tegevusse rakendada suurimaidki rüblikuid.

„Õpetaja Nageli kohta kehtib kõige paremal ja ehtsamal moel väljend „maa sool”,” lausub Vastseliina gümnaasiumi direktor Neeme Lumi. „Tema õpetusi ja näpunäiteid on saanud kogeda mitte ainult õpilased, vaid ka täiskasvanud käsitööhuvilised-enesetäiendajad ja loomulikult kolleegid-õpetajad üle Eestimaa.”

Käsitöömeistrina on Nagel leidnud endale niši − klaasikunsti, mida ta agaralt propageerib. Kümmekonna aastaga on ta loonud koolis klaasitööks vajalikud tingimused. Vitraaži­loomesse on Nagel nakatanud paljusid. Juba kümme aastat käib igal nädalal kooli juures koos täiskasvanute klaasiring, mille tegevus on laienenud Võrru. Vastseliina kodude aknaid ehivadki omavalmistatud vitraažid. Õpetaja näitab oma töövõtteid agaralt ka rahvaüritustel.

Vastseliina kooli töökojas käivad tööõpetuse tundides Misso ja Pikakannu kooli lapsed. Nageli kasvandike tööd on saavutanud kõrgeid kohti riiklikel konkurssidel.

„Hindan kõrgelt Nageli korrektsust − alustades tööruumidest ja lõpetades õpilastöödega, ei tee ta esteetilisele välimusele mööndusi,” ütleb Neeme Lumi.

„Nageli tööõpetuse klass on juba omaette vaatamisväärsus. Tööriistad ja seadmed on süsteemis, igal asjal on kindel koht. Ja sellist korrektsust, tööriistade hoidmist nõuab ta ka õpilastelt. Vilistlased on öelnud, et Geenarti juures saadud kogemuste ja töövõtetega on lihtne hakkama saada kutsekoolis või tehnilistel erialadel kõrgkoolis.”

Nagel annab gümnaasiumiastmes valikainena joonestamist, mis lülitati kooli õppekavva mõni aasta tagasi just tehnilisi distsipliine edasi õppida soovivate õpilaste soovil.

Ta peab tähtsaks ka isamaalist kasvatust, kultuuriloo talletamist ja on juhendanud uurimistööde kirjutamist. Nageli sulest on ilmunud õpikuid ja õppematerjale.

Presidendi aumärk on juba teine tunnustus Nagelite perre – matemaatikaõpetajast abikaasa Küllike pälvis Valgetähe ordeni kuue aasta eest.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!