Jaan Krossi preemia pälvis Enn Nõu

22. veebr. 2013 - 1 Kommentaar

19. veebruaril, Jaan Krossi sünni­aastapäeval, anti Tallinnas kirjanike majas kirjanik Enn Nõule üle Jaan Krossi kirjandusauhind. Nõu pälvis preemia dokumentaalromaani „Vabariigi pojad ja tütred” eest, mis ilmus triloogiana Eestis aastatel 2010–2012. Auhinna rahaväärtus on 1500 eurot ja sellega kaasneb unikaalne mälestusplaat.

Jaan Krossi sihtasutuse auhinnakomisjoni esimehe Jaan Unduski sõnul antakse romaani enam kui 1200 leheküljel autori perekonnaliikmete elulugude kaudu ajalooliselt tõene ja kirjanduslikult haarav pilt eesti inimeste saatusest 20. sajandil.

Enn Nõu sündis 1933. aastal Tallinnas ning elab alates 1944 Rootsis. Tema esimene romaan „Pidulik marss” (1968), milles kirjeldatakse Eesti NSV kujutluslikku vallutamist Rootsi vägede poolt, tõi pikaks ajaks kaasa ta loomingu keelustamise kodumaal.

Jaan Krossi kirjandusauhinna on varem saanud Ain Kaalep, Mats Traat ja Jüri Hain.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Jaan Krossi preemia pälvis Enn Nõu”

  1. Enn Nõu ütleb:

    Enn Nõu elab vaheldumisi nii Rootsis kui Eestis alates aastast 2000.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!