Kas õpetaja võib võtta õpilaselt tunnis ära mobiiltelefoni?

10. veebr. 2013 - 4 kommentaari

Kas õpetajal on õigus võtta tunnis õpilaselt ära isiklikke esemeid, nagu näiteks mobiiltelefoni?

Vastab haridus- ja teadus­ministeeriumi jurist Indrek Kilk

Eesti vabariigi põhiseaduse § 32 lõike 1 kohaselt on igaühe omand puutumatu ja võrdselt kaitstud.

Põhiõiguste piiramine on lubatav, kui see on formaal­selt ja materiaalselt õiguspärane. Kitsendused omandi valdamisele, kasutamisele ja käsutamisele tuleb sätestada seadusega. See tähendab, et neid kitsendusi ei tohi üldjuhul kehtestada seadusest alamal seisva aktiga – nt kohaliku omavalitsuse või vabariigi valitsuse määrusega. Riigikohtu uuem praktika lubab omandiõiguse piiramisel mõnevõrra suuremat paindlikkust. Nii on riigikohus leidnud, et kuigi teatud intensiivsusega põhiõiguste piiranguid saab kehtestada üksnes formaalses mõttes seadusega, ei ole see põhimõte absoluutne.

Omandi vaba valdamist, kasutamist ja käsutamist kitsendab õiguslikult selline regulatsioon, mis ei võimalda omandiõigust vabalt teostada. Seadusi, mis piiravad omandiõiguse vaba teostamist, on küllaltki palju. See on ühiskonnaelu korraldamisel paratamatu ja enamasti ka põhjendatud.

Nii sisaldub põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse § 58 lõike 3 punktis 6 regulatsioon, mille kohaselt võib kool rakendada õpilase suhtes järgmist mõjutusmeedet: esemete, mida õpilane kasutab viisil, mis ei ole kooskõlas kooli kodukorraga, kooli hoiulevõtmine. Seega põhimõtteliselt on võimalik, et õpetaja võtab õpilase mobiiltelefoni lühiajaliselt ära, kui õpilane selle kasutamisega rikub kooli kodukorda (kooli kodukorras peaks sellisel juhul olema sätestatud kord mobiiltelefoni õppetunnis kasutamise kohta). Nt võib kooli kodukorra kohaselt olla õppetunnis mobiiltelefoni kasutamine keelatud viisil (helistamine, filmimine, pildistamine jne), millel on tundi segav mõju.

Üldisemalt oleks kooli kodukorras otstarbekas sätestada, millised esemed on koolis keelatud (nt tubakatooted jne) ja tuleb õpetaja korraldusel hoiule anda. Mobiiltelefoni üldine keelustamine koolis ei ole otstarbekas, küll aga võiksid selle kasutamise piirangud teatud olukorras siiski kooli kodukorrast nähtuda. Vastava korra olemasolu muudab ka hoiule võtmise protseduuri õiguslikult lihtsamaks. Igasuguse äravõtmise korral peab aga koostama kirjaliku akti.


4 kommentaari teemale “Kas õpetaja võib võtta õpilaselt tunnis ära mobiiltelefoni?”

 1. õpetaja ütleb:

  Kas see on tõsine mõte või? Et kui võtan juntsult telefoni ära, siis koostan kirjaliku akti? Kes sel ajal tundi teeb? Või annab ministeerium edaspidi inimese igale klassile ukse taha, et vajadusel kutsun kohe sisse? Nagu ma aru olen saanud, ei ole tugipersonali palkamisekski raha, aga nüüd hakkame kirjalikke akte tunnis koostama.
  Katsume ikka jääda reaalsuse piiridesse ja mitte nõuda õpetajatelt veel mõnd rumalust!

 2. Õpetaja ütleb:

  Akti koostad pärast tunde! Mul on see kogemus olemas. Meil on aega veel…

 3. Mari-õpetaja ütleb:

  Aga, kui ma ise ei võta füüsiliselt, vaid palun lapsel panna ise mobiil õpetaja lauale… Kas seda tohib ilma igasuguse aktita?

 4. Õpilane ütleb:

  Täna tunni ajal võttis mul õpetaja telefoni ära, kuigi ma isegi ei kasutanud seda. Ja siis kui ma tulin peale tunde seda tagasi küsima ta mulle seda ei andnud! Kas tal oli õigus sellega, et ta nii tegi?

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!