Kas õpetajaid veel atesteeritakse?

17. veebr. 2013 - Kommenteeri artiklit

Mul täitub kevadel vanempedagoogi ametijärgu tähtaeg, direktori sõnade kohaselt ei toimu enam atesteerimist ning mul ei ole mõtet avaldust uueks atesteerimiseks esitada. Kas õpetajaid veel atesteeritakse?

Vastab Eesti Haridustöötajate Liidu õigusnõunik Vaike Parkel

Praegu riigikogu menetluses olev „Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse ning sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse” eelnõu ( edaspidi eelnõu) on tekitanud koolide ja koolieelsete lasteasutuste direktorites tõesti pedagoogide atesteerimise küsimusi. Nimelt ei reguleeri eelnõu enam otseselt atesteerimist ja omistatavaid ametijärke ning eelnõu sätetest võib välja lugeda, et atesteerimise asemel kujundab tulevikus iga kool oma motivatsioonisüsteemi ja töötasustamise süsteemi. Üleriigiline süsteem on kavas asendada kutsete omistamise ja iga kooli oma motivatsioonisüsteemiga.
Ilmselt on eelnõust tulenevalt mõnes koolis asutud seisukohale, et atesteerimist enam ei toimu, ja on juhuseid, kus tõesti ei võeta vastu õpetaja esitatud avaldust koos vajalike materjalidega vanempedagoogi ametijärgu omistamiseks. Sellist arusaama toetavad kaudselt ka vabariigi valitsuse määrusega 2013. aastaks kehtestatud õpetajate töötasu alammäärad, kus kõrgemad ametijärgud – vanempedagoogi ja pedagoogi-metoodiku ametijärk − ei leidnud riigi tunnustamist ja neid alammäärasid üle riigi ei tõstetud. Kõrgelt kvalifitseeritud pedagoogide õigustatud ootus töötasu tõusule on jäetud kooli juhtkonna otsustada. Haridus- ja teadusministeerium on kinnitanud, et summad võrdeliseks töötasu tõusuks ka vanempedagoogidele ja pedagoogile-metoodikule on kindlustatud.

Ekslik on seisukoht, et õpetajaid enam ei atesteerita

Nii koolipidaja kui ka direktor, samuti töötajad, ei saa ega tohi käituda kehtivate seaduste vastaselt ja hakata rakendama alles kavandatavaid muudatusi või arutusel olevaid eelnõusid. Isegi pärast seaduse vastuvõtmist peab alati jääma n-ö üleminekuaeg seaduse jõustumiseks, mistõttu ei saa praegu kuidagi lähtuda töö korraldamisel haridusasutustes vastu võtmata ja jõustumata seadustest.
Veelgi enam, ka eelnõu vastavad sätted ja seletuskiri rõhutavad, et muudatusi õpetajate motivatsioonisüsteemis (atesteerimises) kavandatakse järk-järgult ja seaduse kehtivuse ajal juba omistatud ametijärgud ning nendega kaasnev töötasu alammäär jäävad kehtima vähemalt kuni omistatud ametijärkude kehtivuseni. Seega peab kooli juhtkond täitma seadust ja korraldama pedagoogide atesteerimist, lähtudes vabariigi valitsuse 02.10.2002 määrusest nr 69 „Pedagoogide atesteerimise tingimused ja kord”.

Kuidas mõjutab vanempedagoogi ja pedagoogi-metoodiku ametijärgu tähtaega lapsehoolduspuhkus?

Lapsehoolduspuhkuse ajaks ametijärgu tähtaja kulgemine peatub.
Tööleping peatub lapsehoolduspuhkuse ajaks, töölepingu peatumisega koos peatub ka ametijärgu tähtaja kulgemine. Lapsehoolduspuhkuselt naasev töötaja jätkab tööd sõlmitud töölepingu alusel ja tingimustel, sh temale omistatud ametijärgu tähtajaga ning vastava töötasuga.
Vastupidisel juhul asetaksime õpetaja, kes kasvatab lapsi, ebavõrdsesse olukorda ja tegemist oleks isiku ebasoodsama kohtlemisega seoses lapsevanemaks olemise ja perekondlike kohustuste täitmisega. Nimetatud põhimõtet on rõhutanud ka soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!