Kevadhooaeg pakub mitmekesiseid kunstinäitusi

8. veebr. 2013 Marie Vellevoog Eesti kunstiakadeemia kunstiteaduse magistrant - Kommenteeri artiklit

Suurim hitt kevadhooajal on kindlasti Raoul Kurvitza isikunäitus Kumus, mis annab retrospektiivse ülevaate eri meediumides töötava kunstniku loomingust. Arhitektiharidusega Kurvitz sisenes kunstiellu 1980. aastate teisel poolel Rühm T koosseisus, mis alustas maalikesksena, kuid liikus peagi performance-kunsti juurde. Kurvitza performance’itele on omane eri kultuuridest ja religioonidest pärit rituaalide ja märgisüsteemide segamine. Oluline koht tema loomingus on ka installatsioonidel, milles ta sageli ühendab ilu teatava hirmu ja õudusega või otsib esteetilisust industriaalkeskkonnast. Kurvitza näitusega kaasneb Kumus väga põnev haridusprogramm vanemale kooliastmele ja täiskasvanutele, mis aitab mõtestada nüüdisaegset kunsti ning julgustab seda loovalt ja iseseisvalt tõlgendama. Noorematele leidub hulgaliselt haridusprogramme ka teistel kunstimuuseumi näitustel, nii et tasub ka koos õpilastega muuseumi külastama tulla.

Samal ajal on Kumus avatud ülevaatenäitus eesti modernismi esimese põlvkonna esindaja skulptor Jaan Koorti loomingust. Kumu sünnipäeval, 17. veebruaril toimubki muuseumis üritusi ja ekskursioone kogu perele, mis on seotud just nende kahe näitusega.

Oluline sündmus on Kadrioru kunstimuuseumi taasavamine suurejoonelise rahvusvahelisel tasemel näitusega vene realismi suurmeistri Ilja Repini loomingust. Näitus keskendub tema Soomes veedetud perioodile ning eksponeeritavad teosed pärinevad Ateneumi kogust. Tegu on ühe tähtsaima väliskunsti näitusega sellel aastal.

Mitmekesist programmi pakuvad ka väiksemad galeriid. Tallinna linnagaleriis on avatud rahvusvahelise tähelennu sooritanud noore briti kunstniku Sarah Maple’i näitus, mis käsitleb huumori kaudu tolerantsust ning naise positsiooni tänapäeva ühiskonnas. Näitus avab ka kohalikul tasandil olulisi sallivuse probleeme vaadelduna Lääne-Euroopa noore põlvkonna feministliku kunsti esindaja silme läbi.

Kevadel alustab uut hooaega kaasaegse kunsti muuseum, mis pakub jätkuvalt huvitavat ja mitmekesist näituseprogrammi. Aprilli lõpus avatakse eesti olulisima nüüdisaegse kunsti auhinna Köler Prize’i nominentide näitus, kus sel aastal osalevad Karel Koplimets, Paul Kuimet, Kristina Norman, Jaanus Samma ja Triin Tamm. Kunstnike valik on paljulubav ning kindlasti on oodata tihedat konkurentsi peaauhinnale. Köler Prize antakse viimase kolme aasta loomingu põhjal kunstnikule, kes on selle perioodi jooksul panustanud olulisel määral eesti nüüdisaegsesse kunsti. Köler Prize’i eesmärk on muuhulgas ka kaasaegse kunsti populariseerimine ning praegu olulisi suundumusi avastama on oodatud kõik, kes nüüdisaegse kunstiga veel sina peal ei ole.

Huvitavaid näitusi leiab loomulikult ka väljastpoolt Tallinna – näiteks Tartu kunstimajas avatakse märtsis põnevate noorte kunstnike Eike Epliku, Eleriin Ello ja Krista Sokolova näitus. Kunstnikud tegelevad mänguliste ja muinasjutuliste teemadega ning kombineerivad oma töödes maali ja skulptuuri. Mitmekesist vaatamist pakuvad ka aprillis eksponeeritavad Toomas Kuusingu detailirohked graafilised tööd ja rühmituse Demodictus näitus mais. Hiljuti toimus Demodictuse esimene näitus Tallinnas Hobusepea galeriis, kus läbi huumoriprisma eksponeeriti eksistentsiaalseid teemasid käsitlevaid interaktiivseid ja kineetilisi installatsioone. Arvatavasti kaasab ka rühmituse järgmine näitus publikut sama aktiivselt.

Milliselt näituselt keegi enda jaoks kõige võimsama kogemuse leiab, ei oska kunagi ette ennustada. Seetõttu tasub galeriiuksest ikka alati sisse astuda.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!