Lummav akrobaatiline vaatemäng

8. veebr. 2013 Ilja Judeikin - Kommenteeri artiklit

Tallinnas Saku suurhallis esineb 3.−7. aprillini maailmakuulus tsirkus Cirque du Soleil, kes toob esmakordselt Eestisse oma visiitkaardiks saanud värvikireva teatraalse šõu „Alegria”, kus osaleb 55 artisti 15 riigist.

Alegria tähendab hispaania keeles vaimustust, juubeldamist, rõõmu. „Alegria” on midagi enamat kui lihtsalt tsirkuseetendus. See on salapärane ja lummav tipptasemel akrobaatiline vaatemäng, mis viib eemale igapäevarutiinist ning kingib meeldejääva elamuse igas vanuses vaatajatele.

Etenduse kostüümid, mis on valmistatud värviküllastest kangastest ning käsitsi kaunistatud pitside, sulgede, litrite ja kalliskividega, meenutavad toretsevaid riideid, mida kanti kunagi Versailles’ ja Euroopa teiste kuningalosside õukondades. Muljetavaldav on ka lava − hiiglaslik kuppel, stiliseeritud sambad ja balustraadid. Valgusega on loodud nostalgiline 17. sajandi tantsusaali atmosfäär.

Ühtaegu särtsakas ja tundeline helikujundus ühendab džässi ja poppi, tangot ja klezmer’it. Koos tsirkusetrupi liikmetega laval olev live-bänd järgib lavategelaste liikumist ja muusika kõlab tegevusega sünkroonis.

Pea ebamaistes etteastetes de­­monst­reeritakse muljetavaldavat osavust, jõudu ja kiirust. Etendusel saab näha hingetuks võtvaid akrobaatika­trikke, sealhulgas dramaatilist etteastet rippkangidel ning hulljulgete õhuakrobaatide kartmatuid hüppeid püüdjate haardesse enam kui 12 meetri kõrgusel lava kohal. Batuutidel, mis ilmuvad justkui võluväel lavapõrandasse, kantakse ette ülitempokas vaatemäng elegantsete sünkroonsaltode ja koreograafiliste kujunditega. „Vene kangide” numbris sooritavad artistid ahhetamapanevaid kukerpalle ja pöördeid ning maanduvad kümne sentimeetri laiustel kangidel, mis toetuvad kandjate tugevatele õlgadele. Läbi õhu lendlev ja akrobaatilisi imetükke tegev virtuoos näib oma jõulisuse ja graatsiaga trotsivat Maa külgetõmbejõudu ja mõistuse loogikat, kasutades meisterlikult ära venivaid benji-köisi ja jõudu nõudvaid võimlemisrõngaid. „Alegrias” on ruumi ka Conga trummide saatel esitatavatele ohtlikele ja kaasakiskuvale tantsunumbritele, kus artistid viibutavad enda ümber leegitsevaid nugasid.

NB! Kooligruppidele kehtivad soodushinnad (lisainfo aadressil cds@bdg.ee).

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!