Narva laste loomemaja mootor Galina Moldon

8. veebr. 2013 - Kommenteeri artiklit

Narva laste loomemajja tulijaid võtab veebruaris vastu kuulutus „Tikkimisfestival – tikkimine läbi põlvkondade”. Uskumatu, et festivali võib korraldada isegi sellisel alal, kuid lähemal uurimisel selgub, et Galina Moldoni juhtimisel on kõik võimalik.

Galina Moldon on sündinud küll Arhangelskis, kuid tuli Narva juba viiekuusena, kui tema vanemad pärast sõda Eestisse tööle saabusid. Nii on ta olnud ka laste loomemajaga seotud juba lapsest saadik, kui ise seal teatri- ja sõnakunstiringis käis. Sõnaosavust ja näitlejameisterlikkust on energilisel naisel läinud oma töös vaja kogu elu.

„Nii kui esimeses klassis oma õpetajat nägin, otsustasin kohe, et ka minust saab algklassiõpetaja. See oli minu ainus ja kindel soov,” meenutab Galina Moldon, kes juba 15-aastasena sõitis üksi Venemaale Leningradi oblastisse pedagoogilisse kooli. „Teadsin, mida tahan. Otsisin ise kooli välja ja läksin, täiesti üksinda. Tol ajal oli see normaalne.”

Pärast haridustee jätkamist Lätis saigi temast algklassiõpetaja, kellena ta töötas kolm aastat. Sealt edasi on karjäär liikunud samm-sammult edasi, kuid ikka on ta jäänud seotuks hariduse ja lastega, olles nii loomemaja metoodik, kunstiosakonna juhataja, koolidirektor, abilinnapea hariduse alal kui nüüd taas loomemajas direktor. Seda viimast töökohta peab ta ise kõige südamelähedasemaks.

„Olen siia majja tahtnud alati tulla, siin on selline eriline meeleolu, see on nagu maja, kus elab rõõm,” leiab loomemaja direktor, kellele on alati meeldinud kõike organiseerida, üritusi korraldada ja inimestega töötada. „Lapsed ja vanemad on väga motiveerivad ja nende kõrval oled ka ise kogu aeg noor. Meil on siin pärast remonti nüüd väga ilus ja väga head võimalused. Tänu remondile oleme ka nagu sisemiselt kasvanud, tahame teha asju veel paremini.”

Üks maja, 34 huviringi

Ja pingutama Narvas peab. Lisaks loomemajale on linnas veel seitse huvikooli: kaks muusika- ja spordikooli, koori- ja kunstikool ning meremeeste klubi, nii et võistlus laste pärast on tihe.

„Huvikool on ju koht, kuhu laps, kui tahab, tuleb, kui ei taha, ei tule. Seepärast on väga oluline, et õpetajad oleksid suured isiksused,” räägib loomemaja juht, kelle väitel ongi kõige raskem leida häid õpetajaid. „Selle nimel teeme palju tööd. Räägime oma õpilastega, kellest mõni on juba kooli lõpetanud ja nüüd siin ise õpetajad. Kutsume professionaale. Kunstiõpetaja on meil näiteks endine Kreenholmi manufaktuuri kunstnik, fotoringi juhendaja töötab ka ajalehe juures ning balletiringi juhendaja õpib Peterburi akadeemias. Maleringi juhatab juba 30 aastat Leonid Pelešev, kelle Eesti maleliit valis 2012. aasta parimaks treeneriks.”

Nii on Galina Moldon suutnud saavutada selle, et tema juhitavas majas töötab praegu 34 ringi, milles osaleb 1030 inimest, viieaastastest pensionärideni välja. On mudellennundus- ja fotograafia-, filmi- ja teatriring, aga ka sekretäride kool ja Creative-stuudio, kus õpitakse end nii hingelt kui ka välimuselt kaunina näitama. Tantsimise vallas on valida lausa viie stiili vahel.

Kõik klassid on sisustatud nüüdisaegse tehnika ja mitmekülgsete vahenditega. Muusikud saavad helikindlas stuudios oma plaate lindistada, balletitantsijad peegelsaalis rühti jälgida, fotograafid valgustelgis peegeldavaid asju pildistada, keraamikud põletus­ahjus oma töid valmis teha ning näitlejad vastrenoveeritud 200-kohalises saalis lavale astuda. Vahendid on hangitud toetuste eest ning usin projektikirjutaja on loomemaja arendusjuht, kes on seda teinud juba kümme aastat. Remonti on loomemaja saanud teha EL-i tõukefondi abirahaga.

Peale loomemaja juhib Galina Moldon juba üle kümne aasta ka rahvusvahelist Chopini konkurssi, mis sai alguse ühest juhuslikust viisakuste vahetusest Poola suursaadiku Jakub Wolasiewicziga.

„Kord kunstigalerii näitusel tänas Poola suursaadik meid korraldamise eest ning ütles, et võiks teinekordki midagi koos teha. Olin temaga nõus ja siis ta pakkuski välja, et teeme muusikafestivali, teeme Chopini konkursi. Mõtlesin, et mis see siis ära ei ole, Narvas on ju kolm muusikakooli,” meenutab tookord linnavalitsuses töötanud naine, kes ise ei mängi ühtki pilli ega teadnud tookord, et ka lastemuusikakooli õpilased ei mängi Chopini, sest nii raskeid teoseid polnud programmis ette nähtud.

„Kuna sõna oli antud, ei saanud me aga taganeda. Õpetajad õpetasid lastele palad selgeks, kutsusime ka Jõhvi ja Sillamäe lapsed ning konkurss toimuski. Kuna lapsed said palju tunnustust, kõige nooremale osalejale kingiti lausa Lapimaa reis, oli see nii innustav, et otsustasime ka järgmisel aastal konkursi ette võtta, aga kutsusime siis juba ka teistest riikidest osalejaid. Kui siis nägime, millisel tasemel Chopini mängitakse, oli meie ind veelgi suurem, ja nii see läks, kuni nüüd on nädal aega kestev konkurss kogu linnas oodatud sündmus. Meile sõidetakse kohale isegi Hiinast ja Jaapanist, käidud on 20 riigist.”

Mis edasi?

Chopini konkurss pole ainus rahvusvaheline üritus, millele Galina Moldon õla alla on pannud. Alates 2005. aastast korraldab laste loomemaja Paul Kerese mälestuseks rahvusvahelist maleturniiri „Läänemere maletähed” ning 2006. aastast laste ja noorte videoloomingu festivali „Kustutage valgus”. Lisaks on Galina sõnul pidevalt teoksil palju väiksemaid konkursse ning näitused loomemaja galeriis ja koridoriseintel vahetuvad iga kuu.

„Pea iga ring valmistub kas osalema mõnel festivalil või korraldama neid siin Narvas,” ütleb Galina ja kutsub kohe aprillis toimuvale rahvusvahelisele noorte juuksurite konkursile. Tegemist on nii palju, et unistamiseks direktoril aega ei jää.

„Unistamise asemel ma mõtlen. Mõtlen, kuidas kõigi suurte projektidega toime tulla, sest meil on kohe algamas jälle remont, mille käigus ehitatakse majale talveaed ja ökoloogiaklass, liikumispuudega laste tarvis lift, korrastatakse ümbrus ja tehakse korda viimased remontimata ruumid. Juba hakkame valmistuma uueks Chopini konkursiks. Lisaks on meil loomemajas käsil uue arengukava arutamine. Arutame, milline võiks olla elu meie majas järgmisel viiel aastal: küsitleme lapsi, lapsevanemaid, mõtleme, kuidas leida innustunud õpetajaid ja tuua majja veel rohkem lapsi, kuidas muuta tegevused põnevaks. Unistan ma aga sellest, et mu lapselaps saaks hea hariduse ja et kõik mu lähedased oleksid terved.”


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!