Rocca al Mare kooli esimesse klassi pääseb loosiga

15. veebr. 2013 - Kommenteeri artiklit

Rocca al Mare kooli 1. klassi astujad ei pea sel aastal enam üksteisega konkureerima ning kedagi ei seata pingeritta – katsete asemel valitakse lapsed kooli loosiga.

Kui soovijaid on rohkem kui kohti, tuleb millegi põhjal valik teha ja kellelegi öelda „ei”. Kuigi RaM kool on püüdnud valikuprotsessi teha alati hästi lapsesõbralikuks, tekib lõpuks ikkagi mingi pingerida.

„Ja sellest pingereast paljud hädad hakkavadki. Seda ei ole võimalik objektiivselt kokku panna. Ei saa öelda, et 21. kohal olev laps on parem kui 22. kohal olev,” nendib kooli asutaja Hannes Tamjärv kooli uudiskirjas.

Seetõttu ongi kool otsustanud, et eelistab n-ö oma kogukonda (RaM koolis käivate laste õdesid ja vendi, õpetajate lapsi, kooli loojate ja toetajate ning vilistlaste lapsi) ning vabaks jäänud kohtadele võetakse loosi. Selline süsteem vabastab pered ja õpetajad mittevajalikust pingest.

Kui pole katseid, pole vanematel võimalust ega vajadust oma last millekski drillida. „Selline drillimine on väga selgelt vastuolus lapsesõbraliku tegevusega,” ütleb Tamjärv, kes peab küll eksameid ja nendeks õppimist elus väga vajalikuks, kuid mitte eelkooliealiste puhul. „Seitsmeaastase eksamisituatsiooni panemine on täielik absurd. Esimese klassi puhul on see katse ju rohkem vanematele ja vanavanematele.”

Andes otsustusõiguse loosile, tähendab see koolile, et ollakse valmis ütlema „jah” kõigile lastele. Kool loobub küll otsustaja rollist, kuid võtab sellega hoopis suurema vastutuse.

„Me usume, et iga laps on väga väärt sellises väärtuskeskkonnas õppima ning võtame vastutuse õpetada kõiki lapsi. Neid tublisid ja pailapsi oleks ju väga lihtne välja valida,” ütleb Tamjärv.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!