Tartu kunstitudengite töid saab näha Stockholmi mööblimessil

7. veebr. 2013 - 1 Kommentaar

Tartu Kõrgema Kunstikooli tekstiili- ja mööbliosakonna 3. ja 4. kursuse tudengid esmaesitlevad 9. veebruaril Stockholmi mööblimessil ühistööna valminud projekti 8:TOOL, milles on ühendatud kaasaegne tekstiilitehnoloogia ja mööblidisain, teatas kooli arendusjuht.

Tudengid alustasid projekti ideede arendamist ja tööd disainimeeskondadena 2012. aasta septembris. Kaheksas tiimis osaleb kokku 20 tudengit. Projektile andis hoo Helsinki Metropolia University of Applied Sciences õppejõu, tekstiilidisainer Tuomas Tiitineni workshop, kus tekstiilitudengid said eelteadmisi žakaarkanga kudumisest. Toodete kavandamisel lähtuti digitaalse žakaartelje tehnilisest võimalusest kavandada kootud kangaid, mille muster ja struktuur muutub vastavalt disaineri visioonile.

Valminud toodetes varieeruvad vormid ja materjalid, tekstiil astub dialoogi metalli või puiduga. Tooliprototüübid peegeldavad autorite disainieelistusi, koostöös sündinud ideed ja erinevate käekirjade vastandumine muudab tekkinud lahendused mänguliseks ja põnevaks.

TKK projektis 8:TOOL valmis kaheksa eriilmelist istet: SÜMBIOOS (Kaisi Rosin ja Kadri Nutt), LEELO (Mari Kõrgesaar ja Maria Kuusik), WOODY (Hertta Võido, Kairi Lentsius ja Jaanus Paaver), LuuP (Maria Kukk ja Rainer Klement), DU DO (Kersti Teenu ja Liis Somelar), SKETCH (Liis Saare ja Sarah Kopli), EKLEKT (Reela Nigul, Helen Teigar, Maarja Leola ja Kristjan Allik) ning PINTO (Riin Kivisild, Leelo Moor ja Mihkel Mölder).

Projekti 8:TOOL juhendajad on Katrin Trumm, Jaak Roosi ja Aet Ollisaar.

Oma boksiga on TKK Stockholmis esinenud alates 2010. aastast.

4.-23. märtsini eksponeeritakse projekti kooli galeriis Noorus Tartus Riia maantee 11.

Projekti toodete kataloogi saab vaadata messi koduleheküljel .

Projekti toetab Eesti Kultuurkapital.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Tartu kunstitudengite töid saab näha Stockholmi mööblimessil”

  1. Valdar Parve ütleb:

    Messile mineku eeldusena pidanuks tegema järgmist: Võtma kokku kunstiajaloolase, keskkonnapsühholoogi ja tervishoiuarsti ning tellima nende koostöös küsimustiku.
    Siis kutsuma 200 juhuslikku inimest nende toolide peal istumist katsetama ja toole vaatlema.
    Selle tulemusel selgunuks välja, millised neist toolidest on TARBEkunstiesemed, mille koht on messil, millised aga on dekoratiivesemed, mille kasutamine istumistoolina ei ole soovitav.
    Peale selle võivad veel olla suurepärased harjutustööd, millel on väärtus nagu skulptuuril – mida ei ole mõtet paljundada, samas ainueksemplarid leiavad hindamist ja võibolla ka rahakaid ostjaid.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!