VAT Teatri kevad pakub põnevaid lavastusi ja mängupaiku

8. veebr. 2013 Tiiu Talvist - Kommenteeri artiklit

Sügisel 25. sünnipäeva tähistanud VAT Teater on selle hooaja jooksul juba välja toonud väga erilise lavastuse „Faust”. Erilised projektid aga jätkuvad: märtsi alguses jõuab rahvusraamatukogu teatrisaalis lavale Indrek Hargla kirjutatud põnev seikluslugu „Andromeda saar”, aprillis-mais viime aga oma teatritegemised tavapärasest saalirutiinist välja ning pakume vaadata kahte lavastust rahvusraamatukogu Tornisaalis.

Põnevusromaanide ja teleseriaalide stsenaariumide kirjutamisega tuntust kogunud kirjanik Indrek Hargla on kirjutanud oma esimese näidendi „Andromeda saar”, mille VAT Teater toob lavale teatrikuu esimesel päeval, 1. märtsil.

Etteruttavalt võib öelda, et ka Hargla esiknäidend jutustab kaasahaarava ja müstilise loo. Kuigi näidendi tegevus toimub tänapäeval, viib selle temaatika meid vanakreeka mütoloogia radadele. Ja ei pea vist ütlema, et olgu tegemist kas tänapäeva või muinasajaga, kõige võtmeks jääb siiski armastus.

Loo lavastab Leino Rei, mängivad VAT Teatri näitlejad Katariina Unt, Katariina Ratasepp, Tanel Saar, Meelis Põdersoo ja Ago Soots. Üksiku saare miljöö loob kunstnik Pille Kose, eksootiliste helidega toetab teda helikujundaja Ago Soots.

„Andromeda saar” kuulub Euroopa teatrivõrgustiku Platform 11+ programmi.

Muinasjutud Tornisaalis

Rahvusraamatukogu Tornisaal on VAT Teatrile olnud ikka selline paik, kus mängitakse harva, aga seda erilisemaid asju. Nii tahame seal kevadel välja tulla kahe omanäolise lavastusega.

Üks neist on klassikaline vene muinasjutt „Tsaar Saltaan”, mille on kirja pannud vene kultuuri suurkuju Aleksandr Puškin. Aegumatu muinaslugu jutustab armastusest ja katsumustest õnne leidmisel, sõprusest ning suurtest tunnetest. VAT-i näitlejate esituses ja dramaturg Auri Jürna kaasabil saab see põnevaid seiklusi täis värssmuinasjutt lisaks veel hulga akrobaatilisi trikke, mõistatuslikke silmamoondusi ning mõnusat huumorit, nii et tegemist tuleb ühe tempoka ja vaatemängulise muinasjutuvestmisega, mis pakub võrdselt elamusi nii lastele kui ka täiskasvanutele.

Tornisaali teine projekt kannab pealkirja „Electronic City” ning selle toob lavale Tallinna ülikooli koreograafia eriala magistrant Kristjan Rohioja.

Ka tema lavastus jutustab elust ja armastusest ning seda lugu võiks käsitada kui muinasjuttu meediaajastust. See loomulikku liikumist täis lavastus on kui inimese teekond digitaalsest numbrite süsteemist tagasi loodusesse, loomupärase elukeskkonna juurde ning selle teekonna võtavad ette näitlejad Maiken Schmidt (Tallinna linnateater) ja Ago Soots (VAT Teater).

„Liblikapüüdja” lõpetab

Veel üks uudis on seotud meie lavastusega „Liblikapüüdja”. Kuna saime selle esitamise õigused ainult piiratud ajaks, toimuvad viimased „Liblikapüüdja” etendused rahvusraamatukogu Teatrisaalis 13. ja 14. märtsil. Veebruaris sõidame selle lavastusega külla Tartu Uude Teatrisse ja Pärnu Endlasse. Praeguste plaanide kohaselt saab „Liblikapüüdjat” vaadata märtsis ja aprillis veel Viljandi teatris Ugala ja Rakvere teatris.

Tere tulemast uudistama täpsemat infot kõigi meie teatri toimetuste kohta kodulehelt www.vatteater.ee .


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!