Venemaa hirmul tasulise hariduse ees

22. veebr. 2013 - Kommenteeri artiklit

Venemaa netifoorumites ringlevad juba kaks aastat meilid pealkirjadega „2013. aasta sügisest muutub keskhariduse omandamine tasuliseks”.

Hirmu on külvanud 2010. aasta 8. mail vastu võetud seadus nr 83-Ф3, mida on tõlgendatud järgnevalt: seaduse kohaselt hakkab riik maksma kinni vaid osa sotsiaal- ja haridusvaldkonna asutuste kuludest. Ülejäänud kuludeks tuleb asutustel ise raha leida. Seadus puudutab peale koolide ka lasteaedu, muuseume, haiglaid. (www.politforums.ru)

Välja on arvutatud, et vanematel tuleb maksta lapse eest 600–700 rubla kuus (15–17 eurot) ehk kogu 11 aasta peale kokku 630 000 rubla (15 660 eurot).

Esimesed kolm kooliaastat on perele tasuta ja ainete maht on sama suur kui praegu. Seaduse järgi on lapsel õigus saada nädalas tasuta kaks tundi vene ja inglise keelt, matemaatikat ja kehalist kasvatust ning üks tund ajalugu. Sellised ained nagu füüsika, keemia, bioloogia tuleb tõenäoliselt kinni maksta lapsevanematel. (www.livejournal.ru)

Konkreetne seadus ei loetle aga rahasummasid ega tundide arvu, vaid võrdsustab riigieelarvelised asutused eraõiguslikega, andes võimaluse koole luua nii äri- ja mitteäriühingutel kui ka füüsilistel isikutel. (www.timenews24.ru)

Venemaa haridus- ja teadusministeeriumi kodulehel olevas seaduse rakendamist selgitavas kirjas on rõhutatud, et valitsus garanteerib ka edaspidi riikliku standardiga kehtestatud hariduse ning selle rahastamist ei tohi vähendada. Küll aga peavad koolid vähendama oma kulutusi. Koolid saavad nüüdseks avada pangas ise arveid ega pea arvelduste vahendamiseks kasutama fonde ja ühinguid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!