16 last korraga sülle ei mahu

8. märts 2013 Kristi Pihlak sõimerühma õpetaja - Kommenteeri artiklit

Noor lasteaiaõpetaja räägib raskustest ja rõõmudest töös vahva seltskonnaga, kellele tooli peal istumine ja söömine on maailma raskeim tegevus.

Sõimerühmas ei ole lihtne töötada. Tuleb olla väga kannatlik ja järjekindel. Meie rühmas on 16 last vanuses 1,8–3 aastat. Lastel puudub veel püsivus. Tavaliselt mängivad nad ühe mänguasjaga vaid paar minutit ja suunduvad siis uue tegevuse juurde.

Kõige raskem on esimestel nädalatel, mil lapsed alles harjuvad lasteaiaga. Esmalt õpetame neile, kuidas leida üles oma voodi, kapp ning tool, pott ja käterätik. Kõige keerulisem tegevus on alguses tooli peal istumine ja söömine. Alla kaheaastasel on väga raske ühe koha peal püsida, kui ümberringi on nii palju uut ja huvipakkuvat. Olen siiski saavutanud eesmärgi: nüüd istuvad juba kõik lapsed söömise ajal üheskoos laua taga ja püsti tõuseme siis, kui viimane laps on söömise lõpetanud.

Tänapäeva lapsed vajavad palju tähelepanu. Nad tahavad õpetajaga koos mängida ja raamatut vaadata, õpetajat kallistada ja talle sülle pugeda. 16 last aga korraga sülle ei mahu. Alguses oli seepärast palju solvumist ja pisaraid, kuid nüüd oleme saavutanud, et laps ootab, millal on tema kord õpetajaga juttu ajada, raamatut vaadata või lihtsalt koos olla. Reeglid on sõimelastele väga olulised, sest tekitavad turvatunde. Meie rühmas kehtivad reeglid kõikidele Tupsudele, kaasa arvatud õpetajatele.

Kogemused on näidanud, et mõnikord peab ka valjemat häält tegema ja riidlema, eriti siis, kui lapsed üksteisele haiget teevad, hammustavad ja näpistavad.

Lapsed teavad, et selline käitumine mind ei rõõmusta, kuid kuna nad sõnade abil veel hästi suhelda ei oska, tuleb aeg-ajalt ikka füüsilist tülitsemist ette. Et laps oma viga mõistma hakkaks, palun tal paar minutit toolil istuda ja rahuneda. Seejärel selgitan lapsele, mida ta valesti tegi. Tülid lahendatakse meil alati kiiresti ja leppimised lõppevad suure sõbraliku kallistusega.

Lasteaias pole ükski päev eelmisega sarnane. Mõnikord küsivad lapsevanemad, kuidas ma jaksan. Olen vastanud, et mulle meeldib lastega koos olla ja nendega mängida. Mulle meeldib väga, kui lapsed hommikul sülle jooksevad. Lastega igapäevatoimetusi tehes ja maailma avastades on mul endalgi võimalus rõõmu tunda meid ümbritsevatest pisiasjadest. Olen õnnelik inimene, sest mu töö on ühtlasi mu hobi. Püüan anda endast kõik, et lastele jääksid lasteaias käimisest parimad mälestused.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!