Aafrika kutsub Eesti õpetajaid appi

9. märts 2013 Johanna Helin - Kommenteeri artiklit

Aafrikat avastavad peale maailmarändurite ka julged Eesti õpetajad.

Pärnumaa kutsehariduskeskuse rühmajuhataja Karin Luts veetis 2012. aasta septembrist 2013. aasta jaanuarini neli kuud Keenias väikeses Shianda külas, õpetades sealseid naisi õmblema pealisrõivaid ja koolivorme kohalikele lastele.

„See aeg andis mulle nii palju häid emotsioone, et läheksin igal ajal tagasi,” ütleb Karin. Tema töö polnud alati kerge: kiire ajakava tekitas stressi ning töötamist ei teinud lihtsamaks olukord, kus elekter lülitati maksmata arvete tõttu kolmeks nädalaks välja. „Aga minu õpilased hoidsid mind väga – nad soovisid õppida ja toetasid sisseelamist kohalikku kultuuri. Mõned naised on jäänud mulle lähedasteks sõpradeks,” ütleb Karin. „Vedas ka sellega, et kohalik kliima sobis mulle ideaalselt ning tervisega polnud probleeme.”

Õpetas naised õmblema

Keenias lõpeb laste haridustee tavaliselt varakult. Põhikool on üldiselt tasuta, aga nagu Eestiski, nõuab kool palju kulutusi, mis käivad Keenia vaestele külaelanikele tihti üle jõu. Eriti laste puhul, kelle vanemad on surnud või haiged. Seetõttu on lapsed, kes küll väga tahaksid koolis käia, sunnitud koju jääma.

Shianda külas on lesknaised koondunud gruppideks, mis püüavad toetada orbudest lapsi ning hädas olevaid lesknaisi. Naistele tuli kolm aastat tagasi appi Eesti MTÜ Mondo. Orbudele leiti toetajaid Eestis, kes toetavad oma „kasulast” 40 euroga aastas, selle raha abil soetatakse lapsele kooliskäimiseks vajalik: koolivorm, jalatsid, õpikud ja muud koolitarbed. Naisi toetatakse uute oskuste omandamisel, mis aitavad neil paremini toime tulla. Karini eesmärk oli õpetada naised õmblema ja laste koolivorme parandama. Õmblusoskuste abil saavad naised endale ka sissetuleku tekitada.

Naisõpilaste kohusetundlikkus üllatas Karinit: „Oma koolis olen harjunud, et õpilased suhtuvad õppimisse pigem kui tüütusse kohustusse. Enamik Keenia õpilastest ootab õppetundi särasilmi, motivatsioon on kõrge.”

Neljakuine ühine pingutus tõi tulemusi. Naiste abiga valmis 71 koolivormi eestlaste toetatavatele lastele.

„Teeme ära” Aafrika moodi

Diana Tamm töötas Mondo vabatahtlikuna teisel pool Aafrikat – Ghanas. Lääne-Aafrika rahulikus ja edumeelses mudelriigis on Mondo töötanud koos Põhja-Ghana Kongo küla kohaliku partnerorganisatsiooniga juba neli aastat.

Ka Kongo küla abivajavaid lapsi toetavad eestlased. Diana üks ülesanne oli külastada toetust saavaid lapsi, uurida, kuidas neil koolis läheb, ja jagada kätte koolitoetused. Samuti julgustas Diana kohalikke lesknaisi oma käsitööoskusi kasutama: punuma värvilisi korve ja tootma nahale kasulikku võiseemnikuõli, mida Eestis turustada, et naised töö eest õiglasemat tasu saaksid. Kongo küla naiste unikaalseid korve ja mahedat võiseemnikuõli saab varsti Mondo kaudu osta.

Mondo on toetanud ka Eesti koolide ühiseid projekte Kongo küla koolidega. Teemadeks on olnud jäätmed ja taaskasutus, vesi ja tervishoid ning diskrimineerimine ja koolikiusamine. Diana aitas Ghana koolidel projektitegevust ellu viia – näiteks korraldasid kohalikud koolid Kongo külas „Teeme ära” koristuskampaania ning otsisid võimalusi kilematerjalide taaskasutuseks neist jalamatte punudes ja raamatukotte õmmeldes.

„Ressursid on Ghana koolides väga piiratud – tihti jooksevad lapsed kunstitundides niisama ringi, sest pole pliiatseid-pabereid-värve. Taaskasutusprojekt avas nii laste kui ka õpetajate silmad tasuta materjalidele meie ümber, millele rakendust leides arenevad õpilaste käsitööoskused ja puhtamaks saab ka keskkond,” rääkis Diana.

Kongo küla mitmel koolil on Eesti koolidega juba paariaastane sõprus. Lisaks ühisprojektidele vahetatakse kirju, pilte, joonistusi ja õppematerjale. Saabuv pakk tekitab alati elevust ja uudishimulikke küsimusi: mis on lumi, miks Eesti lapsed koolivormi ei kanna ja kas tõesti armastavad ka nemad jalgpalli.

Karini ja Diana kogemustest loe blogidest aadressil www.muudamaailma.ee. Eesti koolidel on ka edaspidi võimalus saada sõpruskool Ghanast või Keeniast MTÜ Mondo Maailmahariduskeskuse kaudu (www.maailmakool.ee).


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!