„Aitab naljast!” ehk Õpetajad teevad teatrit

3. märts 2013 Külliki Asu, Aili Kiin festivali korraldusgrupist - Kommenteeri artiklit

Õpetajate teatrifestival „Sillad” toimub tänavu juba viieteistkümnendat korda.

Endises Viljandi maagümnaasiumis, mis alates sügisest on Viljandi kesklinna põhikool, on ikka kooliteatrit tehtud. Kui õpilased pidevalt toredaid etendusi lavale tõid, ei saanud õpetajad neile alla jääda.

Küllap valmistatakse igas kollektiivis tähtsamate sündmuste puhuks mõni esinemisnumber ette. Ka meil sai kõik alguse jõulu- ja lõpupidude kavadest. Üheks peoks valmis valik stseene Juhan Smuuli „Polkovniku lesest”, mis oli nii koloriitne ja hoogne, et lavastus sai esinemiskutseid koolist väljapoolegi. Sellest innustust saades tõime lavale Ave Alavainu dramatiseeringu Somerset Maughami novellist, mis sai rahva hulgas tuntuks nime all „Kolm paksu naist”. Mängisime seda Eestis mitukümmend korda ja käisime isegi Soomes festivalil.

Just selle lavastuse tuules tahtsime koondada ka teised teatrihuvilised õpetajad ning oktoobris 1997 toimuski esimene üleriigiline õpetajate teatrifestival „Sillad”. Festivali nime tõlgendasime silla loomisena kooli ja teatri, õpetajate, õpilaste ja lapsevanemate vahel. Igal festivalil on olnud oma moto, mis esinejaid lugude valikul aitaks ja inspireeriks.

Koolimajas jäi kitsaks

Esimesest festivalist võttis osa kümme näitetruppi: Viljandi kultuurikolledži huvijuhid, Jõhvi gümnaasium, Emmaste põhikool , Valga 1. põhikool, Vigala põllumajanduskool, Viljandi kutsekool, Aruküla huvikool, Koeru taidlusteater, Tartu Kroonuaia kool ja korraldajad, Viljandi maagümnaasium. Järgnevatel aastatel on osavõtjaid olnud aina rohkem, vahel oleme kahele poolikule päevale mahutanud paarkümmend etendust.

Kuna oma koolimaja jäi festivali pidamiseks kitsaks, jõudsime kultuurimaja ja Koidu seltsimaja lavadele. Festivali hiilgeaegadel saime nautida Ugala teatri häid tehnilisi võimalusi ja professionaalse personali abi. Ugala aitas muuta õpetajate teatrifestivali suureks. Tollal kuulus žüriisse alati ka teatri inimesi, nagu Jaak Allik, Hilje Murel, Andres Oja. Korraldajad meenutavad sooja sõnaga ka Enn Siimerit, Maret ja Kristiina Oomerit, Jaan Õispuud ja teisi, kelle nõuanded ja soovitused on aidanud nende aastate jooksul lavastuste taset tõsta.

Kirjandusklassikast omaloominguni

Festivali õnnestumine nõuab nii korraldajatelt kui ka esinejatelt suurt entusiasmi. Kui korraldustiimil on töökorraldus aastatega juba kindlaks kujunenud, siis esinejatelt oodatakse alati üllatusi, endise taseme hoidmist või ületamist.

Aegade jooksul oleme saanud imetleda kolleegide mõtteerksust nii sisus kui ka vormis. Laval on olnud ehedat omaloomingut, hingeminevat kirjandusklassikat, luulekavu, laulu, tantsu, pantomiimi.

Meenuvad Rosma kooli eksistentsiaalsed lavastused, kus koos õpetajatega olid laval ka lapsed ja lapsevanemad. Rõõmu on teinud meie naabrite, Jakobsoni kooli pedagoogide muusikat ja tantsu tulvil etendused, nende trumbiks on olnud variatsioonid tuntud teemadel ning travestialaadsed lavastused vanadest lugudest. Varasematest aastatest meenuvad Tartu Kroonuaia kooli muinasjutud, aga ka tänapäeva käsitlevad omaloomingulised näidendid. Viimastel aastatel on Aire Pajur Elvast pakkunud vaatajaile ilusaid tõsiseid monoetendusi, mis osutavad elu valupunktidele ja toovad pisara silma. Neeme kooli trupi tugev külg on ikka olnud tantsulised lavastused, viimastel aastatel on nad lavale toonud ka kirjandusklassikat. Vigala trupp, kes korraldajate kõrval on ainsana osalenud kõigil festivalidel, on publikut naerutanud omalaadse huumori ja tantsušõudega.

Küsimus suurele ringile

Geograafiliselt on festival haaranud kogu Eestit: Hiiumaa ja Saaremaa, Tartu, Tallinn, Pärnu, Räpina, Rakvere, Jõhvi, Valga, Koeru, Võrumaalt Park­sepa, meie maakonnast Viljandi koolide kõrval ka trupid Abjast, Kildult …

Viljandi maagümnaasiumist alguse saanud ja ringiga taas oma majja naasnud teatrifestivalil täitub tänavu viisteist aastat.

5. ja 6. aprillil ootab Viljandi kesklinna kool taas oma häid teatrihuvilisi sõpru, ühe ja sama hobi­tegevuse viljelejaid 15. õpetajate teatrifestivalile „Sillad”, mille moto on tänavu „Aitab naljast!”.

Etenduse sobiv pikkus on kuni pool tundi, žanri valik on vaba ja nagu ikka hindab osalejaid nii täiskasvanute kui ka õpilaste žürii. Info festivali kohta uueneb www.klk.vil.ee lehel.

Viisteist aastat on piisavalt pikk aeg, et kasvatada maimuke teismeliseealiseks, nüüd oleks aeg saata laps ilma uurima. Seni, kuni festival toimus Ugala teatris, oli meil mõjuv põhjus koguneda Viljandis. Viimastel aastatel on korraldajad hakanud mõtlema, et festival võiks liikuda mööda Eestit.

„Kus võiks toimuda järgmine teatrifestival „Sillad”?” on küsimus suurele ringile.

Parksepa keskkooli trupi näitlejad lavastuses „Lihtne elu”. Fotod: Indrek Meos

Parksepa keskkooli trupi näitlejad lavastuses „Lihtne elu”. Fotod: Indrek Meos

————————

Festivalile!

Tiina Vapper

Saue gümnaasiumi festivalilavastus on sama hästi kui valmis. Kooli huvijuht ja näiteringi juhendaja Leo Uulma räägib, et Viljandisse festivalile sõidab trupp tänavu Robert Thomas’ kriminaalkomöödiaga „8 armastavat naist”, millest ta on teinud lühiversiooni. „Kõik kaheksa naist on kogu aeg laval, nende vahel käib äge tekstiduell. Naised ütlevad välja oma arvamuse majaperemehe, aga ka meessoo kohta üldse,” muheleb Leo Uulma, kelle sõnul ei koosne trupp siiski ainult naistest. Ka meestegelane, kes originaalnäidendis lavale ei ilmugi, tuleb selles lavastuses publiku ette ning teda kehastab Saue gümnaasiumi direktor isiklikult.

Naiste rollides astuvad üles reaalainete, emakeele-, bioloogia-geograafia, muusika- ja algklassiõpetajad. „Nii et seda küll väita ei saa, et ühe aine õpetajad oleksid teatrilembesemad kui teised,” kinnitab Leo Uulma.

Näitemängu tegevus toimub 1930. aastal, ajastutruud kostüümid õnnestus koolil laenutada Tallinna linnateatrist. Teatritegemine on Saue gümnaasiumis au sees – õpetajate näitering on koos käinud juba üle 15 aasta ning Leo Uulma juhendamisel tegutseb ka 60 õpilasega kooliteater.

Tartu Kroonuaia koolis intensiivne prooviperiood veel käib, õpetajad kohtuvad praegu kolm-neli korda nädalas. „Saime alustada alles hiljuti, sest paljud õpetajad olid haiged,” jutustab Kroonuaia priitahtliku näitemängu seltsi juht Katrin Luts. „Viljandisse festivalile läheme kindlasti. Oleme peaaegu igal aastal osalenud, olime kohal ka esimesel festivalil 1997. aastal. Meil on hästi läinud – oleme saanud grand prix’ ja paaril aastal laureaadi tiitli, lavastaja- ja näitlejapreemiaid. Kõige rohkem läks mulle hinge, kui festivali korraldustoimkonna tütarlapsed ühel aastal meid tulemas nähes juba eemalt hüüdsid, et näe, Kroonuaia tuli. See oli liigutav, et meid oodati.”

Kõige keerulisem on Katrin Lutsu sõnul leida lavastamiseks head lugu. „Võtsime seekord aluseks Andrus Kivirähki jutu „Naisevõtt”. Nali on küll natuke üle võlli, aga meile meeldib, oleme varem ka tema loomingut lavastanud.”

Katrin Luts jutustab, et Kroonuaia kooli õpetajad on teatrit teinud nii kaua, et näitemängutrupist on saanud sõpruskond. Trupis on kolm suurepärast meesnäitlejat, kelle üle tema arvates iga teater õnnelik oleks. Hea meel on lavastajal selle üle, et ka need õpetajad, kes enam koolis ei tööta, on teatrit tegema jäänud. Tartusse proovidesse on sõidetud isegi Tallinnast.

Eriliselt tahab Katrin Luts kiita Viljandi maagümnaasiumi, kes on õpetajate teatrifestivali korraldanud ja sellega väga hästi hakkama saanud. Tore, kui traditsioon jätkuks.

Viljandi maagümnaasiumi õpetajad esitamas Maurice Maeterlincki näidendit „Pimedad”. Foto: Jaan Männik

Viljandi maagümnaasiumi õpetajad esitamas Maurice Maeterlincki näidendit „Pimedad”. Foto: Jaan Männik


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!