Kas õpetaja võib kirjutada ajalehte artikleid?

10. märts 2013 - 1 Kommentaar

Õpetaja soovib teha ajalehele kaastööd, kuid direktor tahab tema artiklid enne avaldamist üle lugeda ja oma äranägemist mööda parandusi teha. Kas direktoril on selleks õigus?

Vastab haridus- ja teadusministeeriumi jurist Indrek Kilk

Selle küsimuse puhul on oluline teha vahet, kas õpetaja (töötaja) esindab ajakirjandusväljaandesse kirjutades oma asutust (kooli või lasteaeda) või mitte. Kas ajakirjandusega suhtlemine ja aeg-ajalt kirjutiste avaldamine on töötaja töölepingust tulenev tööülesanne? Kui vastus neile küsimustele on „jah”, tuleb tõepoolest kõne alla tööandjapoolne kontroll, mis võib väljenduda teksti ülevaatamises ja vajadusel selle korrastamises, sest nagu sätestab töölepingu seaduse § 1 lõige 1, teeb füüsiline isik (töötaja) teisele isikule (tööandja) tööd, alludes tema juhtimisele ja kontrollile. Seega on töötaja kohustatud tööülesannete täitmisel järgima tööandjalt saadud korraldusi, mistõttu tema iseseisvus tööülesannete täitmisel võib olla piiratud.
Kui inimene esindab ajalehte kirjutades vaid iseennast või kedagi teist (nt oma last lapsevanemana), siis ei tule tööandja kontroll kõne alla (eeldades, et töötaja ei tee seda tööajast). Töötaja ei täida sellega kuidagi töölepingut. Õpetaja võib olla alaliselt ka mõne ajakirjandusväljaande palgal (teatud koormusega ajakirjanik), seda ei saa ükski tööandja (samuti mitte kool või lasteaed) piirata. Üks tööandja saab nõuda tema ja töötaja vahel sõlmitud töölepingu täitmist (sh töö tegemist kokkulepitud ajal, kohas jne). See, mida töötaja teeb sellest ajast väljajääval ajal, on töötaja enda asi.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Kas õpetaja võib kirjutada ajalehte artikleid?”

  1. Ilme ütleb:

    Olen kindel, et igaüks, olenemata tema tööst või tööandjast, võib vabal ajal teha mistahes muud tööd. Mõni mäletab veel aegu, kus õpetajad ja insenerid võtsid majandites peedipõlde harida. Ikka selleks, et paremini toime tulla. Ja kui õpetaja (või keevitaja või kes iganes teine) tunneb hinges kärsitust ja maalib õhtuti? Ilus ju.Ja kui oma töö ka müüdud saab on ju hea – saavad teisedki sellest vaid rõõmu tunda…

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!