Keha ja vaimu terviseks: Pilatese ja Tre treeningud

24. märts 2013 Teineteist intervjueerisid Britt Kalbus ja Anu Ruusmaa, teksti pani kirja Anu Ruusmaa. - 2 kommentaari

Sel aastal saab kümneaastaseks Britt Kalbuse juhtimisel tegutsev True Pilates Estonia stuudio – Joseph Pilatese kooli otsene järeltulija. Stuudiol on kehtiv õpetamise sertifikaat.

Joseph Pilates sündis 1883. aastal Saksamaal. Lapse­põlves oli ta nõrga tervisega. Kannatanud nii astma, rahhiidi kui liigesepõletike all, pühendus ta hea füüsilise vormi saladuste väljaselgitamisele. Uurinud ja katsetanud enda peal erinevaid treeningkavasid, nii kulturismi, gümnastikat, joogat kui kung-fu’, jõudis ta keha ja vaimu kooskõla saavutamise vajaduseni, mida tänapäeval tuntaksegi Pilatese nime all.

Pilatese treening on kogu keha hõlmav liigesesõbralik lihastreening. Sõltuvalt inimese vajadustest võivad treeningud olla rahulikud või pakkuda koormust. Nagu ütleb stuudio õpetaja Britt Kalbus, lähtutakse eelkõige konkreetse keha vajadustest, mitte eesmärgist sooritada harjutusi. Selline suhtumine eeldab täielikku süvenemist protsessi, keskendumist ja oskust oma keha jälgida. Pilatese treener peab olema läbinud põhjaliku ja pikaajalise ettevalmistuse.

Aidata inimesi

Pilatese tehnika viljelemine on Britt Kalbuse jaoks missioon aidata inimesi. Pikal õppeteekonnal on teda motiveerinud soov õppida oma ala tundma nii põhjalikult, et kedagi ei peaks ukselt tagasi saatma. Britt on õppinud Pilatese tehnikat üle 3000 tunni ning julgeb nüüd öelda: jah, ma suudan aidata igasuguste vajadustega inimesi. Romana Pilatese süsteem True Pilates, mille esindusstuudio on ka Eesti filiaal, kohustab osalema üks kord aastas New Yorgi emastuudios jätkukoolitusel. Seega on Pilatese tehnika õpe eluaegne. Tänapäeva maailmas peab õpetaja pidevalt arenema. Nagu ka Joseph Pilatest, on Britt Kalbust motiveerinud tema enda valu. Tegelnud aastaid tantsuga, sai ta pärast esimest Pilatese treeningut šoki, kui vähe ta oma kehast tegelikult teadis. Uudishimu ja järjepidevus on kandnud vilja ja nüüd teenivad Briti teadmised inimesi. Pilatese tehnikaga on võimalik ravida astmat, artriiti, skolioosi ja teha traumajärgset taastusravi.

Vabastada stressi ja pingeid

Nüüd, kui stuudio on juba kümneaastane, tehakse uusi plaane ja laienetakse. Uudisena on stuudio võtnud oma kavva Tre meetodi (Tension and Stress Releasing Exercise). Tre meetod jõudis üle-eelmisel aastal Eestisse tänu Susanne Andresele ja Ole Ryle. Süsteemi on loonud David Berceli. Tänapäeva maailm on stressirohke. Inimesed seisavad silmitsi pereprobleemide, töö- ja tervisemurede, majandusraskustega jne. Me tunneme kurbust, kaastunnet, hirmu, viha, masendust. See kõik toimib meie peas ja mõjutab meie keha. Inimesed kasutavad aina rohkem rahusteid, sealhulgas lapsed.

Tre meetodis kasutatakse kehalisi harjutusi, et vabastada stressi ja pingeid. Seda nii ärevuse kui ka juba väljakujunenud traumade ja tervishäirete puhul. Tre koosneb kuuest-seitsmest harjutusest, mis äratavad kehas vibratsiooniprotsessi, mis vabastab pingeid ristluust peani. Sessioonitsükli käigus õpitakse ära harjutused, mida jätkatakse iseseisvalt. Vabastades keha pingetest, muututakse tasakaalukamaks ja rahulikumaks ning saadakse paremini hakkama igapäevaeluga. Tasakaalus inimene on ka läbilöögivõimelisem.

Kontakt oma kehaga

Maailmas kasutavad Tre harjutusi tiheda sotsiaalse suhtlusvajadusega inimesed, kasutatakse esinemisärevuse, läbipõlemissündroomi, erivajadustega laste puhul jne.

True Pilates Estonia stuudios õpetab Tre meetodit Anu Ruusmaa. Tants on inimese üks väljendusvahend. Anu on tantsuõpetajana pidanud oluliseks inimest ennast. Eri tantsutehnikaid sooritades ja lavalaudadele astudes pead olema kontaktis oma kehaga. Tihtipeale takistab seda kontakti just ärevus, mis tekitab füüsilisi vaevusi: südamekloppimist, käte-jalgade värisemist, hingamisprobleeme, vahel ka nutu- ja paanikahooge. Selliseid probleeme on paljudel esinejatel. Anu huvi psühholoogia vastu sai alguse juba ülikoolis õppimise ajal ning on viinud pideva enesetäiendamiseni selles vallas. Anu on omandanud Tre meetodi esimese astme sertifikaadi ja õpib teist astet. Praktiseerijana on ta saavutanud nauditava tasakaalu ja ülekoormusest tekkinud puusatraumast hoolimata tunneb end ka füüsiliselt paremini.

Tantsutundides kasutab Anu Tre harjutusi maandavate ning lihaspingeid leevendavate harjutustena. Tre harjutustik tegeleb niude nimmelihastega, mis vajavad spetsiaalset venitamist ja vabastamist vibratsiooni kaudu, mis toimib rahustavalt ja tasakaalustavalt inimesele tervikuna.

Usaldus ja ühised eesmärgid

Briti ja Anu koostöö kesta juba aastast 2004. Mõlemad väidavad, et on teineteise jaoks nii õpilase kui ka õpetaja rollis, täiendatakse teineteist. Nagu Britt ütleb, ei saa koostöö põhineda teenel, vaid usaldusel ja ühistel eesmärkidel. Nii Pilatese kui ka Tre tehnika põhimõte ja alus on teadmine, et inimene on tervik. Terves kehas terve vaim ja kui vaim on terve, on terve ka keha. Britt ja Anu tahavad aidata inimesi nende elus ja unistuste elluviimisel. Ülikiire elutempo juures vajame kõik aega iseendaga tegelemiseks.

———

 

Kogemusi elust

 

Aastaid istuvat/seisvat tööd teinud õppejõu selgroolülid olid vajutanud närvid kinni ja muutnud ühe jala tuimaks. Naine vahetas küll kontsad madalate saabaste vastu, et oleks kindlam kõndida, kuid probleem ei kadunud. Käinud Pilatese treeningus vaid mõne kuu, kadus hirm kukkuda või vääratada. Kui varem oli tal väga raske toolil istudes kirjutada, siis nüüd on see mõnus. Talle meeldib Pilatese trenni positiivsus ja rõõm, mida pakub treener Britt Kalbus oskuslikult range, professionaalse, kuid mängulise Pilatese kaudu. Aga laisaks muutuda ei tohi, siis hakkab vana viga end kohe tunda andma.

Pikki aastaid astmat põdenud Helmi hakkas käima Pilateses hilissügisel. Sügis ja niisked ilmad olid käivitanud tugevad astmahood, mis segas tööd lastega. Pilatese trennides astmahoogu peale ei tulnud, nii unustas naine treenerile haigust isegi mainida. Pilatese tund oli lõpuks nagu kaitse astmahoogude vastu. Käinud trennis aasta aega, meenus vana viga, mis aga sel sügisel välja ei löönudki.

35-aastane muusikaõpetaja Merle kannatas juba kümme aastat migreenihoogude all. Peavalud segasid töölkäimist, tuli võtta tablette. Pikaajalise tablettide tarbimise tagajärjel oli kogu tema seedetrakt tasakaalutu. Otsustanud proovida Tre meetodit, harjutas naine mõned korrad instruktoriga, omandas harjutused ning jätkas iseseisvalt. Pidevalt külmetavad-käed jalad muutusid soojemaks. Pärast kuupikkust järjekindlat tööd iseendaga lakkasid ka migreenihood.

Rainer oli tantsu õppima asudes hädas materjali meeldejätmisega – keha ei salvestanud õpetaja märkusi. Tõsine keskendumishäire seadis kahtluse alla õpingute jätkamise. Rainerile soovitati Tre meetodit. Esimese kolme seansi läbimise tulemusena tundis ta, et suudab paremini keskenduda. Paranes tantsijale vajalik keskendumine endale, kehamälu. Füüsiliselt andekas õpilane ei pidanud loobuma huvipakkuvast erialast.

Anu Ruusmaa


2 kommentaari teemale “Keha ja vaimu terviseks: Pilatese ja Tre treeningud”

  1. jansa ütleb:

    Andke neid kursusi õpetajatele!

  2. Britt ütleb:

    Kôik ôpetajad on teretulnud! Hetkel pakub Muusikaakadeemia ôppejôududele teha 2x nädalas pilatest. Teil on vôimalus koondada oma grupp ja käia regulaarselt meie stuudios vôi tellida meid oma ruumidesse. Kôikidest vôimalustest lähemalt kirjutage mulle info@truepilates.ee

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!