Minu kallid Soomes

15. märts 2013 Koidu Oja eestikeelse hariduse seltsi juht Helsingis - Kommenteeri artiklit

Minu isa on väga karvane. Talle meeldib lugeda ja ta on väga rahulik. Mulle meeldib temaga olla, kui mu ema on närvis või tahab ainult rahu ja üksi olla. Mu ema on natuke imelik, aga ikkagi väga hea ema, sest oskab väga hästi hoolitseda minu eest,” kirjutas Soomes koolis käiv Sandra oma jutuvõistlusele saadetud töös.

Soome eestikeelse hariduse seltsi (EHS) korraldatud kirjutamisvõistlusele „Minu kallid” saabus sel aastal luuletusi, jutustusi, räppe, mõtisklusi ja kirju. Eestikeelseid töid eesti päritolu lastelt saabus Helsingist, Hyvinkäält, Turust, Vantaalt ja Espoost. Eri žanrites kirjutistest selgus, et Soome eesti lastele on kallid pere, lemmikloomad, sõber, kodu, kaisukaru, vend ja õde, vanaisa ja vanaema.

Algklassilastele oli ülekaalukalt kalleim oma pere, ema ja isa. Nimetati aga ka vanaemasid-vanaisasid. Kodukandis Eestis elavatelt vanavanematelt saab laste sõnul õppida uusi oskusi: söögitegemist, õmblemist ja ehitamist ning neil on alati aega. Helene: „Vanaisa õpetab mulle hapupiimast ja leivatükkidest suppi tegema. Ta räägib ka sellest, kuidas ta väike oli ja ta siga ära viidi.”

2.–3. klassi lapsed kirjutasid oma mõtisklustes sõpruse tähtsusest. Carolin: „Minu parim sõber on Emilia. Sain temaga tuttavaks siis, kui ta mind hammustas. Enam ta mind ei kiusa, sest leppisime ära.” Lapsed kirjutasid ka, et tahaksid sõbraga rohkem koos olla. Abdu: „Loodan, et mu sõber ei ole edaspidi nii palju arvutis, vaid käiks rohkem õues.”

4.–6. klassi lastele on endiselt kallis pere, aga ka sõbrad ja lemmikloom. Lisaks on tähtsad harrastused, arvuti ja konsoolimängud. Kallid on ka sugulased, nende hulgas tädid-onud, kasuisa ja kasuema. Kärolin: „Väga kallis mulle on mu tädi, sest kui ma väike olin, hoidis ta mind ja elas meie juures.”

Põhikooli vanema astme noored sättisid ridu igatsusest ja armastusest, aga ka täiskasvanud vennast või õest, kes elab Eestis või mujal maailmas. Vanema venna-õega on hea rääkida ja maailma asju arutada.

Soomes viiendat aastat tegutsev EHS korraldab siinsetele eesti lastele kirjutamisvõistlusi juba kolmandat aastat.

Kirjutamisvõistluse parimad said auhinnaraamatud eile emakeelepäeval Eesti Majas, kus toimus ka eesti lapsevanematele ja õpetajatele mõeldud loeng.

EHS on asutatud 26.11.2007 Helsin­gis ning kuulub Soome Eesti-seltside liitu. Seltsi eesmärk on hoida alal ja arendada eesti keelt ja kultuuri Soomes.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!